Evropska unija
(8)
Michel Barnier
Evropski pogajalec Barnier poudarja, da prehodno obdobje po brexitu ni zagotovljeno. Foto: Reuters
David Davis
Britanski pogajalec Davis je ogoročen nad možnostjo sankcij za Veliko Britanijo v prehodnem obdobju. Foto: Reuters
VIDEO
Nejasnosti o prehodnem ob...

Dodaj v

Barnier: Prehodno obdobje po brexitu ni zagotovljeno

Britanci ogorčeni nad možnostjo sankcij v prehodnem obdobju
9. februar 2018 ob 21:12
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier je v Bruslju po koncu najnovejšega pogajalskega kroga opozoril, da zaradi bistvenih nesoglasij prehodno obdobje po britanskem izstopu nikakor ni zagotovljeno.

Med nesoglasji je Barnier poudaril različna stališča do pravic državljanov, ki bodo prišli v Združeno kraljestvo med prehodnim obdobjem, in do zahteve Velike Britanije, da lahko ugovarja novi zakonodaji, ki se bo sprejemala v tem obdobju.

Vodja britanskih pogajalcev David Davis, ki ga na pogajanjih sploh ni bilo, je pozneje v izjavi izrazil presenečenje, da Barnierju po "intenzivnem delu ta teden ni jasno" britansko stališče glede prehodnega obdobja. "Kot sem dejal v govoru pred dvema tednoma, si prizadevamo za časovno omejeno obdobje, v katerem bo ohranjen dostop strani do trgov druga druge ob obstoječih pogojih," je zapisal.

Prvi krog po prehodu v drugo fazo pogajanj se je pretekli ponedeljek začel z Barnierjevim obiskom v Londonu, sledila so pogajanja v Bruslju na strokovni ravni. Komisija je v sredo objavila osnutek dogovora o prehodnem obdobju.

Od torka do četrtka so se pogajalci posvetili prednostnim ločitvenim vprašanjem, zlasti meji na Irskem otoku, in prehodnemu obdobju od izstopa Velike Britanije do uveljavitve sporazuma o novem partnerstvu.

"Krog ponovnega zagona"
Za danes je bilo predvideno, da britanska stran posreduje dodatne informacije v povezavi s stališči do prihodnjega partnerstva, vendar se to zaradi "natrpanega urnika" ni zgodilo. "To je bil edini sestanek, ki je bil odpovedan," je poudaril Barnier. Pogajalec Unije je ta krog opisal kot "krog ponovnega zagona" pogajanj oziroma kot krog preučitve stanja.

V povezavi z vprašanjem meje na Irskem otoku je ponovno poudaril, da se je treba izogniti neprepustni meji ter da mora biti vsaka rešitev natančna, jasna in nedvoumna. Ponovil je tri možnosti za rešitev tega vprašanja: v sklopu sporazuma o prihodnjih odnosih, na podlagi britanskega predloga o specifični rešitvi, ki ga še čakajo, ter ohranitev Severne Irske v notranjem trgu in carinski uniji.

Medtem ko je po Barnierjevih besedah mogoče prvi dve možnosti operativno opredeliti v kontekstu sporazuma o prihodnjih odnosih, je odgovornost EU-ja, da tretjo možnost vključi v osnutek izstopnega sporazuma. "Zdaj moramo začeti pravno opredeljevati, kako bi ta scenarij deloval v operativnem smislu. Pri tem ne sme biti dvoumnosti," je poudaril glavni pogajalec Unije.

Britanci ogorčeni nad možnostjo kaznovanja
Barnier je izrazil presenečenje nad burnimi odzivi Britancev na osnutek sporazuma o prehodnem obdobju, ki ga je ta teden objavila komisija in ki vključuje možnost kaznovanja Velike Britanije v primeru kršitev zakonodaje, vključno z omejitvijo dostopa do enotnega trga. Med drugim bi lahko kazni vključevale ponovno uvedbo carin in carinskih pregledov, ki bi jih bil sicer Otok kot del notranjega trga v času prehodnega obdobja oproščen.

Glavni pogajalec Unije je dejal, da je popolnoma normalno, da mednarodni sporazum vključuje učinkovite mehanizme za ukrepanje v primeru kršitev in da ni na strani Unije nobene želje po kaznovanju. Edini razlog, da je potreben ta novi mehanizem, je po Barnierjevih besedah to, da so običajni evropski postopki, predvideni v primeru kršitev, v tem primeru predolgi.

EU je nedavno sprejel izhodišča za pogajanja o prehodnem obdobju, ki naj bi trajalo do konca leta 2020. Velika Britanija bi morala v tem času v celoti spoštovati evropsko zakonodajo, ne bi pa imela pravice do odločanja.

Davis EU obtožuje dvoličnosti
Davis je Evropsko komisijo glede tega obtožil kontradiktornega pristopa. "Danes so priznali, da potrebujemo način za reševanje sporov in kršitev. Hkrati so zavrnili prizadevanja Združenega kraljestva za razumna varovala, ki bi zagotovila zaščito naših interesov," je menil.

Konec lanskega leta so pogajalci dosegli kompromis o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na Irskem otoku, kar pa je še treba prevesti v pravno besedilo. Prehodne določbe in ločitvena vprašanja bodo združeni v sporazum o izstopu, ki naj bi bil dorečen do oktobra, nato naj bi stekli postopki ratifikacije. Brez sporazuma o izstopu ne bo tranzicije, poudarja Barnier.

Velika Britanija želi izstopiti, a ohraniti gospodarske vezi
Unija britansko stran že ves čas poziva, naj pojasni stališča glede tega, kako si predstavlja prihodnje partnerstvo. Za zdaj velja, da želi izstopiti iz carinske unije in notranjega trga, a ohraniti močne gospodarske vezi.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 10.02.2018 ob 10:44
to je vseskupaj karneki

za EU se je brexit uradno začel 2015, ko je Cameron zmagal na volitvah in začel pogajanja o novem sporazumu. zadeva je šla 2016 na referendum in britanci so glasovali za izstop. danes smo 2018 in so še vedno notri. marca naslednje leto naj bi zapustili politično unijo, ampak še vsaj do 2020 ostali v ekonomski uniji. potem je potrebno skleniti še freetradeagrement, kar bo spet vzelo nekaj let

skratka, eu se bo s tem brexitom ukvarjala vsaj 10 let. britanci tega niso vredni. imamo bolj pomembne stvari, s katerimi se lahko ukvarjamo
BlackCatXing
# 12.02.2018 ob 13:22
@DrKult
Podpis pod tvoj komentar.
V tem komentarju si povedal več kot pa so na tem portalu uspeli novinarji, ki pokrivajo to področje povedati v 2-eh letih.
Dejstvo je, da je EU trg odvisen od VB, ampak ne v taki meri kot VB od EU.
Z Brexitom izgubi vsaka stran nekaj, s t.i. "hard Brexitom" pa bo (je) na izgubi predvsem VB.

Jaz v vsem tem času, predvsem pa v času pred referendumom nisem našel niti ene pogobljene analize, predvsem s področja gospodarstva, ki bi potrjevala to kar so zagovorniki Brexita trdili - da jim bo boljše, da bo denar ostal na otoku namesto, da se steka v EU proračun...itn. Niti nisem našel analize, ki bi govorila nasprotno.

Brexit ni nič drugega kot posledica populizma. Populizem pa vemo kako deluje. Poišči sovražnika - to sta bila politična "moč" Bruslja in pa prebežniki, prepričaj množico, da bo brez tega sovražnika živela boljše in lepše. Če ti uspe, pa na poti do izpolnjevanja populističnih obljub, improviziraj. Če ti to ne uspeva, potem pa za vse okrivi sovražnika, ki je sprožil vse skupaj.

EU je dolgo "trpel" zaradi članstva VB. VB je sebe vedno distancirala od kontinentalnega dela in se spogledovala z ZDA ter njeno gospodarsko politiko, ki ji je precej bližja kot nam; kontinentalni Evropi. Vedno so se imeli za nekaj več, nekaj boljšega in superiornega napram kontinentalni Evropi. EU je moral za glas VB in posledično sprejetje zakonodaje, pri marsičem popustiti. Kontinentalni Evropejci si skozi zgodovino nikoli nismo bili blizu z otočani, ter obratno, ne glede na vsebino, dogajanje, politični sistem, vizijo za prihodnost ...

Mislim, da ima EU relativno boljšo pogajalsko pozicijo za prihodnje odnose z VB kot jo imajo Britanci. In upam, da je ne bodo zapravili na račun neumnosti ali pa nekega brezveznega ter nepomembnega kompromisa. EU mora v tem procesu ostati trd pogajalec, kajti v nasprotnem primeru bo VB izven EU vodila finančno ter gospodarsko politiko EU. Tega pa nočemo!
DrKult
# 12.02.2018 ob 11:17
Britanci so res izgubili stik z realnostjo. Toliko enega pompa, ker hoče EU med tranzicijskim obdobjem imeti možnost sankcioniranja v primeru kršitev s strani UK. V sekundi jasno, da so imeli v planu nekaj mutit. Zapletli pa so se tako ali tako do amena. Vlada nestabilna, verjetno bo v kratkem razpadla. Še vedno ni jasno, kaj hočejo, oziroma so želje v neskladju z že dogovorjenimi izstopnimi pogoji (meja z Irsko decembra dogovorjena, zdaj pa mutijo, da nočejo biti del CU in SM, kar to postavlja pod vprašaj). Genijalni Jacob Rees Mogg, ki je v zadnjih časih postal blazno popularen pri Britancih s svojimi zavajujočimi obljubami, zna postati premier in to bi pomenilo tudi Hard Brexit. Za EU sicer neprijetna zadeva, a UK se v tem primeru šele poda na ta pravo trnovo pot. Treba bo dogovoriti odnos do WTO-ja, največji problem bo nenadna ukinitev subvencij iz CAP-a, ki jim nad gladino drži cca. 60% kmetijstva. Mogg sicer rad pove, da bodo subvencije bp nadomestili z lastnimi sredstvi, vendar je to skrajno zavajujoče, kajti problem seveda ni finančne, temveč politične narave. Države kot so Bangladeš in Indija, ki so velike izvoznice hrane, bi temu zelo glasno oporekale kot kršitev pravil WTO. Nenadoma bi bila prizemljena vsa njihova letala, ker ne bo zakonske podlage. Mogg tudi glede tega krivi Unijo, čeprav sama s tem nima nobene veze. Letala bi jim namreč prizemljile predvsem zavarovalnice, pri katerih so zavarovana letala, saj brez zakonske podlage ne bi bile pripravljene zagotavljati kritij, letalske družbe pa ne bi želele reskirati morebitnih nesreč. Tovrstna zakonodaja je ekstremno komplicirana, ocenjuje se, da bi potrebovali 2 leti, da jo sestavijo, če se k stvari spravijo po hitrem postopku. Poleg tega so pod vprašajem vsi obstoječi trgovinski dogovori, ki jih ma EU sklenjene po Svetu.

Neizobraženi bedaki vsemu temu seveda pravijo "Project Fear", čeprav so stvari popolnoma realistične. Poleg tega sta tako narod kot politika glede vprašanja popolnoma razklana, polovica ljudi si prizadeva za drugi referendum. In tudi glede tega imajo težavo - v kolikor jim drugi referendum uspe, ali si ga želijo države EU? Jaz mislim, da ne. Kot prvo bi Brexitovci že spet obtožili EU neupoštevanja demokratske odločitve, kot drugo bi se ponovni poskus izstopa z vsemi posledicami najverjetneje ponovil v roku nekaj let, v vmesnem času pa bi VB blokirala določene za EU zelo pomembne zakone - zakon o izogibanju davkom in zakon o obrambni uniji.
FolkloraS
# 11.02.2018 ob 20:21
Hoteli so ven, sedaj jih pa že enkrat naženite ven!
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 09:42
Laburisti so menda brexit dali v svoj program ze l. 1985, pa so zato takrat pogoreli na volitvah.
Velja prisluhniti temu, kar pove Varoufakis, posnetek na povezavi.
Bruselj noče poštenega dogovora v obojestransko korist.
Bivši uporabnik
# 13.02.2018 ob 14:02
Predlagam, da si ogledate intervju, ki so ga imeli pri Bloombergu z Varoufakisom 29. novembra lani. Google: Bloomberg markets + Varoufakis +interview + brexit.
Mozakarjeva analiza je tako jasna, da bolj ne bi mogla biti.
Kar nam servirate na nacionalki, je manipulantski šoder
Churchill W.
# 11.02.2018 ob 11:06
@Belief
Po končanem prehodnem obdobju bodo pa britanci ugotovili, da jim je bilo z vsemi ugodnostmi in političnim vplivom, ki so ga imeli v EU praktično precej bolje. In na koncu se bo zgodilo to, da ne bodo odšli nikamor,
stewie
# 14.02.2018 ob 08:37
FolkloraS
# 11.02.2018 ob 20:21
Hoteli so ven, sedaj jih pa že enkrat naženite ven!


In ne samo to, niti carinska unija z EU zanje po brexitu ni več opcija, kaj se je tu potem potrebno pogajati za nadaljnje prehodno obdobje po marcu 2019?
Vržite jih že ven, Škote in Irce pa sprejmite, če jim je v EU bolje, pa naj se potem ti butasti Angleži in Waližani sami dogovarjajo z Američani o trgovanju in pravicah, ter bentijo čez muslimanske priseljence, da so ti posledica dolgoletnega članstva VB v EU.
Kazalo