Prepoved vstopa belgijskemu KBC-ju na Hrvaški trg gre v nos tudi EU-ju. Foto: RTV SLO
Prepoved vstopa belgijskemu KBC-ju na Hrvaški trg gre v nos tudi EU-ju. Foto: RTV SLO
Zunanja ministra med pogovorom
Zunanji minister Dimitrij Rupel in finski kolega Erkki Tuomioja (D). Foto: EPA
Protest v Gazi
Palestince je napoved ukinitve pomoči zelo razburila. Foto: Reuters

V Zagrebu je dejal, da mora Hrvaška zagotoviti pravočasno izpolnitev vseh pogojev za vstop v EU, sicer se utegnejo pogajanja o članstvu zavleči. Meni, da so nesoglasja, ki jih ima Hrvaška s Slovenijo in Italijo, dvostranska in nimajo vpliva na pristopna pogajanja.

Nanje pa lahko vpliva vprašanje belgijskega KBC-ja, ki mu Hrvaška kot solastniku Nove Ljubljanske banke ne dovoli vstopiti na njihov trg. Razlog za omejevanje je nerešeno vprašanje starih deviznih vlog.

Odziv Hrvaške
Na kritike Vincenta Giberta se je že odzvala hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar-Kitarovič, ki je na zasedanju pridružitvenega sveta s povezavo povedala, da Hrvaška na področju finančnih storitev zagotavlja nediskriminatorno obravnavo podjetji vseh držav članic EU-ja.

Pri KBC-ju ne čutijo odgovornosti
Zagreb meni, da mora NLB najprej poplačati dolgove do deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem. V KBC-ju sicer ne čutijo odgovornosti za dolgove NLB-ja izpred enajst let, vseeno pa kot pozitivno ocenjujejo potezo Evropske komisije, ki prav te dni ugotavlja, ali Hrvaška s takšnim ravnanjem krši načela prostega pretoka kapitala.

Hamas uradno ob denar EU-ja
Zunanji ministri EU-ja, med njimi tudi Dimitrij Rupel, so zamrznili finančno pomoč palestinskim oblastem pod vodstvom Hamasa. Za ustavitev pomoči so se odločili zaradi nasilja in nepriznavanja Izraela. Palestinskemu ljudstvu naj bi sicer še naprej pomagali pri zagotavljanju osnovnih človekovih potreb. Zunanji minister Rupel se je zavzel za obdržanje neke vrste komunikacije s Hamasom.

Prepovedan vstop za Belorusijo
Zaradi prevare v beloruskih predsedniških volitvah 19. marca letos in nasilnega ravnanja proti opoziciji pa so prepovedali vstop v petindvajseterico predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku in njegovim 30 ministrom.