Češki predsednik svoj podpis na Lizbonski pogodbi pogojuje z izjemo za Češko pri Temeljni listini svoboščin. Foto: Reuters
Češki predsednik svoj podpis na Lizbonski pogodbi pogojuje z izjemo za Češko pri Temeljni listini svoboščin. Foto: Reuters
David Cameron
Najverjetnejši naslednji britanski premier je napovedal, da bo, če pogodba do takrat ne bo "pod streho", v primeru zmage razpisal referendum o pogodbi. Foto: EPA

Češki predsednik Vaclav Klaus je edini voditelj kakšne izmed članic EU-ja, ki zavlačuje s podpisom reformne pogodbe evropske povezave. Pretekli teden je osupnil ne le EU-ja, temveč tudi lastno vlado z zahtevo po izvzetju Češke iz Listine temeljnih pravic, ki je vključena v Lizbonsko pogodbo.

Klaus se boji zahtev sudetskih Nemcev
Češki premier Jan Fischer je izrazil obžalovanje, da predsednik svojih zahtev ni razkril med pogajanji o Lizbonski pogodbi in da jih med ratifikacijskim postopkom ni niti enkrat predstavil v češkem parlamentu. Poleg tega je poudaril, da Listina temeljnih pravic nima veljavnosti za nazaj in da so Klausovi pomisleki, da utegne uveljavitev Lizbonske pogodbe odpreti pot za tožbe sudetskih Nemcev, ki so bili po drugi svetovni vojni izgnani iz tedanje Češkoslovaške in zdaj zahtevajo vrnitev premoženja, brezpredmetni. A češka vlade je popustila predsedniku države in se bo podala v pogajanj s preostalimi 26 članicami zveze.

Izjemo bo Češka težko dobila
Podobno izvzetje, kot ga zahteva Klaus, sta si že leta 2007 priborili Velika Britanija in Poljska, Češka pa si ga bo težko pridobila, saj bi to lahko pomenilo zahteve po novih ratifikacijah v preostalih članicah, kar pa je po besedah Fischerja nemogoče. Češki premier je zato opozoril, da mora biti dogovor med češko vlado in preostalimi članicami dosežen do prihodnjega vrha EU-ja 29. in 30. oktobra, saj bo ob naslednjem vrhu decembra že prepozno.

Fischer je ponovil, da je Češka dolžna pravočasno zaključiti proces ratifikacije Lizbonske pogodbe in s tem omogočiti, da ta še do konca leta stopi v veljavo. Če Klaus ne bo podpisal pogodbe, bo Češka to zelo težko dosegla, zato se že govori o tem, kako obiti evroskeptičnega predsednika.

Zamenjava Klausa če ne bo popustil?
Klaus vztraja, da pogodbe ne podpisal brez izjeme, ki jo zahteva. Iz Prage se zato širijo govorice, da se pripravlja postopek njegove zamenjave zaradi neopravljanja predsedniških dolžnosti oziroma da mu bodo s tem postopkom vsaj zagrozili. Predsednika na Češkem namreč ne izvoli ljudstvo neposredno, izvoli ga parlament, ki je Lizbonsko pogodbo že ratificiral. S trmastim zavračanjem podpisa pogodbe se Klaus tako pravzaprav odvrača od svoje volilne baze.

Šele po tem, ko bo češko ustavno sodišče na zahtevo 17 senatorjev odločilo, ali je Lizbonska pogodba v skladu s češko ustavo, bo znano, ali se je Klaus "pripravljen žrtvovati na evroskeptičnem oltarju", kot piše Večernji List, ali pa bo še naprej igral vlogo "kremeljskega trojanskega konja" za svojega edinega prijatelja med svetovnimi voditelji, ruskega premierja Vladimirja Putina.

Zaplete se lahko tudi v Veliki Britaniji
Če Češka pogodbe ne bo ratificirala do konca leta, bi lahko prišlo do zapletov v Veliki Britaniji, kjer se zmaga na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so razpisane za naslednje leto, obeta konservativcu Davidu Cameronu. Ta je že napovedal da bo, če pogodba do njegove zmage ne bo ratificirana v vseh članicah, razpisal referendum o dokumentu, ki naj bi reformiral EU tako, da bi povečal njegovo vlogo v svetu.