Iztok Jarc je bil kmetijski minister v prvi Janševi vladi. Foto: BoBo
Iztok Jarc je bil kmetijski minister v prvi Janševi vladi. Foto: BoBo

Razpis za vodjo stalnega predstavništva pri EU-ju se je končal v ponedeljek ob polnoči, nanj pa se je po poročanju Dnevnika poleg štirih drugih kandidatov prijavil tudi nekdanji kmetijski minister in zdajšnji veleposlanik v Beogradu, Iztok Jarc, ki naj bi imel za izbiro največ možnosti.

Kot še navaja Dnevnik, so na zunanjem ministrstvu v sredo že obravnavali prejete kandidature, z iskanjem novega vodje predstavništva pa so pohiteli, ker želijo, da čim prej nadaljuje delo. Bliža se namreč predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, vzpostavlja se nova Evropska komisija, dogaja se brexit itd.

Odločitev MZZ-ja za interni razpis pa naj bi po poročanju časopisa pomenila, da bo na čelo predstavništva imenovan karierni diplomat, in ne kandidat, izbran po politični liniji.

Iztok Jarc je bil do leta 2007, torej pred nastopom funkcije kmetijskega ministra v Janševi vladi, veleposlanik v Izraelu, že leto pozneje, po koncu mandata, pa je bil imenovan za veleposlanika v Veliki Britaniji. Deloval je tudi kot stalni predstavnik pri OECD-ju, v začetku letošnjega leta pa je bil imenovan za veleposlanika v Beogradu.