Trojica članov nekdanje vlade, ki kariero nadaljuje v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Trojica članov nekdanje vlade, ki kariero nadaljuje v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Nove službe starih ministrov

Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo, Milan Zver, nekdanji šolski minister, in Vasko Simoniti, nekdanji kulturni minister iz SDS-ovske kvote ministrov preteklega mandata bodo poklicno pot nadaljevali v akademski sferi in se vrnili na fakultete.

Dragutin Mate, nekdanji notranji minister, bo kot predsednik Evropskega foruma za raziskave in inovacije na področju varnosti razpet med Brusljem in Ljubljano. V Bruslju bo tudi nekdanji minister za razvoj Žiga Turk, ki bo generalni sekretar skupine za razmislek. Ta bo iskala odgovore na vprašanje, kakšna naj bo Evropa v naslednjem desetletju.

Iztok Jarc, nekdanji minister za kmetijstvo, in Dimitrij Rupel, nekdanji zunanji minister, bosta od ponedeljka naprej zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve. Oba sta bila tudi kandidata za veleposlanike. Neuradno naj bi Jarc kmalu postal veleposlanik RS-ja v Londonu, medtem ko Ruplove kandidature za veleposlanika na Dunaju predsednik države Danilo Türk ni potrdil. Nekaj časa za razmislek o prihodnjih izzivih si je vzela tudi nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kuković.

Tudi za nekdanjo ministrico za visoko šolstvo Mojco Kucler Dolinar še ni znano, kje bo nadaljevala poklicno kariero, medtem ko bo Marjeta Cotman, nekdanja ministrica za delo, notarka na Brezovici pri Ljubljani. Delovno mesto univerzitetnega profesorja naj bi po dopustu zasedel tudi nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, ki naj bi postal celo rektor Nove univerze. Andrej Bajuk, nekdanji finančni minister, je sicer že upokojen, vendar pa ni izključeno, da ne bi nadaljeval poklicne poti.

Prav tako še ni znano, kaj bosta počela nekdanja SLS-ova ministra Ivan Žagar in Janez Podobnik. Žagar, nekdanji minister za lokalno samoupravo, naj bi imel nekaj ponudb, Podobnik, nekdaj okolijski minister, pa bi rad "izkoristil svoje okolijsko znanje" in se vidi nekje med Ljubljano in Brusljem.

O prihodnjih izzivih naj bi razmišljal tudi nekdanji premier Janez Janša, ki naj bi imel kar nekaj ponudb iz tujine.

A. K. K.

Nove službe starih ministrov