Bolgarija zanika obstoj makedonskega jezika naroda. Na sliki bolgarski premier Bojko Borisov. Foto: EPA
Bolgarija zanika obstoj makedonskega jezika naroda. Na sliki bolgarski premier Bojko Borisov. Foto: EPA

Kot pravi Sofija, predlog ne zagotavlja potrebnih jamstev za izpolnitev pogojev, ki jih je postavila. Gre za izpolnitev pogojev iz sporazuma o prijateljstvu in dobrososedskih odnosih, ki sta ga državi podpisali avgusta 2017, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Makedonski premier Zoran Zaev je že izrazil razočaranje in Sofijo obtožil, da ne spoštuje določil sporazuma, v katerem se je Bolgarija zavezala, da bo podpirala Severno Makedonijo v postopku priključitve k EU-ju.

Makedonski zunanji minister Bujar Osmani pa je ocenil, da odločitev Sofije ni dobra novica, kar pa še ne pomeni, da ne bo prišlo do njene spremembe. Poudaril je, da končno odločitev sprejemajo države članice EU-ja in da ima Severna Makedonija še nekaj časa, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Severna Makedonija je marca dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem, a članice morajo zdaj potrditi pogajalski okvir, kar je pogoj za dejanski začetek postopka.
Medvladna konferenca za začetek pogajanj med Skopjem in Brusljem je predvidena za december, a po potezi Sofije je vse znova pod vprašajem, navaja Ansa.

Bolgarija: Makedonski jezik in narod sta umetni tvorbi

Sofija je septembra članicam EU-ja poslala memorandum, v katerem zahteva vključitev zgodovinskih sporov med državama v pogajalski okvir. V njem med drugim navaja stališče, da sta makedonski jezik in narod umetni tvorbi iz časov nekdanje komunistične Jugoslavije.

Navaja tudi, da oblasti v Skopju ponarejajo zgodovino in da je narodni heroj Goce Delčev etnični Bolgar, in ne Makedonec.

Sosednji državi sta v sporu o zgodovinskih osebnostih, pisateljih in pesnikih, večinoma iz časov Otomanskega cesarstva, a glavna razhajanja so glede makedonskega jezika. Bolgarija, ki je članica Unije od leta 2007, ima makedonski jezik za dialekt bolgarskega. Predlaga poimenovanje "uradni jezik Republike Severna Makedonija".