Pahor in Pendarovski. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Pahor in Pendarovski. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Pendarovski je Pahorja v Skopju sprejel z vojaškimi častmi. Predsednika sta imela nato pogovor na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama obeh držav.
Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta Pahor in Pendarovski potrdila odlične in prijateljske odnose med Slovenijo in Severno Makedonijo. Ocenila sta, da sta državi zaveznici in tesni prijateljici.

Pahor je znova izrekel podporo Slovenije prizadevanjem Severne Makedonije za članstvo v EU-ju. "Obisk poteka v času, ki ga obe državi ocenjujeta kot zelo pomembnega za Severno Makedonijo, regijo in EU," je izjavil. Spomnil je, da je po dolgi blokadi Grčije politikom obeh držav uspelo najti kompromis, ki je to blokado odstranil, Severni Makedoniji pa omogočil približevanje EU-ju in članstvo v zvezi Nato.

"Moj današnji obisk ni naključen. Kot predsednik ene izmed držav EU-ja želim poudariti, da je zdaj prava priložnost, da se ne odlaša s sklicem medvladne konference," je poudaril Pahor. Dodal je, da razume pomisleke nekaterih držav, a da je treba narediti vse začetek pristopnih pogajanj, brez odlašanja.

Makedonski predsednik je izrazil prepričanje, da je prihodnost Zahodnega Balkana v vključitvi držav te regije v Evropsko unijo.

Skopje. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Skopje. Foto: Twitter Boruta Pahorja

"Slovenija je naklonjena vključitvi vseh držav Zahodnega Balkana v Unijo. A danes sem tukaj, da EU opozorim na prihodnost ene države. Ne bi bilo verodostojno, če bi se zdaj, ko je Severna Makedonija izpolnila zahteve EU-ja, iskali razlogi, da ta svojih obljub ne izpolni. Kot velik zagovornik širitve EU-ja na Zahodni Balkan in prepričan Evropejec pravim: zdaj je priložnost, ki je EU ne sme zamuditi," je na novinarski konferenci izjavil Pahor.

Makedonski predsednik se je Sloveniji zahvalil za gmotno in finančno pomoč pri spopadanju s pandemijo novega koronavirusa.

Pendarovski je izpostavil odlično sodelovanje med slovenskimi in makedonskimi policisti v boju proti nezakonitim migracijam in pohvalil kulturne projekte med državama.

Predsednika sta v pogovoru posebno pozornost namenila regionalnemu sodelovanju in razmeram v regiji, so še sporočili iz predsedniške palače.

Pahor bo v nadaljevanju obiska nagovoril poslance makedonskega parlamenta. Pred tem se je srečal s predsednikom sobranja Talatom Xhaferijem, srečal pa se bo tudi z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom.

V Skopju tudi Počivalšek in Tonin

Pahorja na obisku spremljata minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin.

Tonin se je danes srečal z makedonsko kolegico Radmilo Šekerinsko, s katero sta govorila o dvostranskem sodelovanju in prizadevanjih držav Zahodnega Balkana za priključitev evroatlantskim povezavam.

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je Tonin makedonski ministrici čestital za vstop Severne Makedonije v zvezo Nato. "To je velik dosežek za makedonski obrambni sistem in državo kot celoto," je poudaril.

Obisk v Severni Makedoniji je za Tonina prvi dvostranski obisk v tujini v tem mandatu. Hkrati je Tonin prvi obrambni minister, ki je obiskal to državo po njenem vstopu v Nato marca letos, so še sporočili z Morsa.

Predsednik bo uradni obisk sklenil v soboto na Ohridu, kjer se bo srečal s slovenskimi policisti, ki makedonskim kolegom pomagajo varovati mejo. Skupaj s Toninom si bo ogledal tudi predstavitveno vajo posebnih sil makedonske vojske.

Predsednik Pahor v Severni Makedoniji