Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je njegova vlada dolžna obvarovati velikonočni sporazum. Foto: AP
Britanski premier Boris Johnson je dejal, da je njegova vlada dolžna obvarovati velikonočni sporazum. Foto: AP

Že v torek je britanski premier Boris Johnson opozoril, da je severnoirski protokol pripravljen enostransko odpraviti. Pozneje je celo zatrdil, da je njegova vlada dolžna obvarovati velikonočni sporazum iz leta 1998, ki je končal tri desetletja krvavega sektaškega nasilja na Severnem Irskem.

"Severnoirskemu protokolu to ne uspeva, in to moramo urediti," je dejal.

Pozno v četrtek pa je retoriko stopnjevala tudi britanska zunanja ministrica Liz Truss. Dejala je, da se vlada ne bo obotavljala sprejeti ukrepov za "stabilizacijo razmer na Severnem Irskem, če ne bo mogoče poiskati rešitve za glavne kamne spotike".

Zdaj pa se je oglasila še britanska generalna pravobranilka, ki na podlagi pravnega mnenja trdi, da bi vlada ravnala zakonito, če bi odpravila dele severnoirskega protokola.

Predhodno mnenje, ki je trdilo nasprotno, se je spremenilo, ker da trenutna ureditev povzroča družbene nemire, so po poročanju britanskega BBC-ja sporočili iz urada pravobranilke Suelle Braverman.

Ukinitev severnoirskega protokola bi pomenila uvedbo trde meje med Irsko in Severno Irsko. Foto: EPA
Ukinitev severnoirskega protokola bi pomenila uvedbo trde meje med Irsko in Severno Irsko. Foto: EPA

Zaskrbljenost v Bruslju

Spremembi protokola in morebitnim vnovičnim pogajanjem ostro nasprotujejo v Bruslju, kar V Bruslju so ponovno opozorili, da bi bila vsaka enostranska poteza Velike Britanije glede severnoirskega protokola nesprejemljiva.

V izjavi po pogovoru z britansko zunanjo ministrico je podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič pozval k iskanju skupnih rešitev glede protokola, ki po brexitu ureja režim na mejah Severne Irske.

"Še naprej me resno skrbi, da namerava britanska vlada kljub vrsti obsežnih in učinkovitih rešitev, ki jih je predlagala EU na podlagi intenzivnega sodelovanja z vsemi predstavniki na Severnem Irskem, stopiti na pot enostranskega ukrepanja, kar pa preprosto ni sprejemljivo," je v izjavi sporočil Šefčovič.

Pri tem je poudaril, da bi predlogi EU-ja bistveno izboljšali način izvajanja irskega protokola in ponovno izrazil prepričanje, da bodo uspešne le skupne rešitve.

"Nazadnje smo februarja britanski vladi predlagali ambiciozen časovni načrt za intenzivne razprave o nerešenih vprašanjih, ki so jih izpostavili prebivalci in podjetja na Severnem Irskem, a še vedno čakamo na odziv britanske strani," je dodal.

Kaj je severnoirski protokol?

Severnoirski protokol je del izkupička pogajanj glede odnosov med EU-jem in Veliko Britanijo po brexitu. Podpisan je bil ločeno od trgovinskega dogovora med Londonom in Brusljem, ker je Irska edina država EU-ja, ki si deli kopensko mejo z Veliko Britanijo.

Z njim sta želeli strani preprečiti vrnitev stroge meje med Irsko in Severno Irsko in se tako izogniti novim sporom med zagovorniki in nasprotniki združitve obeh delov Irske. S tem namenom na meji Severne Irske z Irsko ni carin, je pa zato vse blago deležno nadzora, ko iz preostalih delov Združenega kraljestva prispe na Severno Irsko.

Zagovorniki unije z Londonom se zaradi tega bojijo odtujitve od britanske strani in probritanski unionisti (DUP) po nedavnih volitvah ne želijo vstopiti v vlado v Belfastu, dokler protokol ne bo bodisi odpravljen bodisi spremenjen. Nacionalistična stranka Sinn Fein, zmagovalka volitev, po drugi strani zatrjuje, da protokol ostaja, saj da je mogoče poiskati načine za njegovo lažje izvajanje.