Bratuškova na ponedeljkovem zaslišanju ni prepričala s svojimi odgovori. Foto: EPA
Bratuškova na ponedeljkovem zaslišanju ni prepričala s svojimi odgovori. Foto: EPA
Tanja Fajon
Fajonova je trenutno favoritka za slovensko komisarsko kandidatko. Foto: BoBo
Cerar mora najti novo komisarsko kandidatko
Alenka Bratušek umaknila kandidaturo

"Predsednika komisije gospoda Junckerja sem obvestila, da odstopam od kandidature za komisarko in podpredsednico Evropske komisije. Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstelacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj," je v odzivu na Facebooku zapisala Bratuškova.

V pismu Junckerju pa je omenila, da se zaveda, da je poleg političnih preigravanj s ponedeljkovim zaslišanjem tudi sama pripomogla k izidu sredinega glasovanja v odborih Evropskega parlamenta, ki sta jo negativno ocenila. Menila je še, da bi s popotnico, ki jo je v sredo dobila v parlamentu, težko opravljala delo v Junckerjevi ekipi.

Odzval se je tudi Juncker. "Zelo spoštujem odločitev Alenke Bratušek, da odstopi kot kandidatka za podpredsednico prihodnje Evropske komisije (EK), ki mi jo je ravnokar sporočila. Njena odločitev odseva njeno predanost EU-ju, Sloveniji in demokratičnemu procesu. S to odločitvijo mi pomaga oblikovati končno sestavo EK-ja, skupaj z Evropskim parlamentom in Evropskim svetom. V zvezi s to zadevo sem s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem in vodstvom Evropskega parlamenta v tesnih stikih," je zapisal v izjavi za javnost.

Sicer pa je še danes predstavnica EK-ja za stike z javnostmi Natasha Bertaud povedala, da položaj ostaja nespremenjen tudi po zavrnitvi slovenske kandidatke v pristojnih odborih, v katerih je dobila podporo le 13 evropskih poslancev, medtem ko jih je kar 112 njeno kandidaturo zavrnilo. Po njenih besedah, o drugih imenih niso želeli ugibati.


Junckerjev tiskovni predstavnik je dejal, da obstaja možnost, da nova Evropska komisija ne bo pripravljena do 1. novembra, kar je bil prvoten rok, ob tem pa vnovič spomnil, da lahko Evropski parlament zavrne EK kot celoto, ne pa posameznih komisarjev.

Dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Matjaž Trošt je prek Twitterja sporočil, da tudi pri skupini ALDE poudarjajo, da mora biti odločitev o morebitnem novem kandidatu v rokah slovenske vlade.

Pomembno vprašanje v intenzivnih razpravah o prihodnji slovenski komisarki ali komisarju je resor. Nihče namreč ne želi prevelike rošade v komisiji, saj bi to povzročilo zamude. Najlažje bi bilo, da Slovenija ohrani položaj podpredsednice za energetsko unijo, za kar pa je potrebna ustrezna kandidatka.

"Fajonova je logična kandidatka"
Tako Evropska ljudska stranka kot socialisti predlagajo Junckerju, da namesto Bratuškove v svojo komisarsko skupino vzame evropsko poslanko Tanjo Fajon.

Predsednik politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Gianni Pittella je poudaril, da so Bratuškovo zavrnili, ker se je na zaslišanju izkazala zelo slabo. V S&D so prepričani, da bi bila logična izbira za položaj Tanja Fajon, vsakršna alternativa pa se jim ne zdi smotrna.

Kot je glede sredine zavrnitve Bratuškove kot kandidatke za položaj podpredsednice komisije za energetsko unijo v sporočilu za javnost zapisal Pittella, "proti Bratuškovi ni bilo nobenih političnih predsodkov". Dokaz, da se je na zaslišanju izkazala zelo slabo, pa je bilo "transparentno in enotno glasovanje".

"Zdaj socialisti in demokrati odločno verjamejo, da obstajajo zelo dobri razlogi, zakaj bi morala biti logična kandidatka za ta položaj (njihova podpredsednica) Tanja Fajon," je dodal.

"Prvič zato, ker je bilo njeno ime na seznamu, ki ga je posredovala slovenska vlada. Drugič zato, ker ima Fajonova dolgoletne izkušnje v Evropskem parlamentu in je že dokazala svoje sposobnosti in zanesljivost. In to je pripravljena še enkrat znova dokazati na zaslišanju," je še zapisal Pittella.

Kandidatura Fajonove bi bila po njegovem mnenju obenem zagotovilo komisiji, ki bi lahko začela delo v skladu z načrtovanim urnikom. "Vsakršna alternativna možnost bi lahko vplivala na ta cilj in se politični skupini S&D ne bi zdela smotrna," je poudaril glede na sporočilo S&D.

Po neuradnih informacijah potekajo med prihodnjim predsednikom Komisije, slovenskim premierjem in vodstvom Evropskega parlamenta intenzivna prizadevanja, da se dogovor o novem slovenskem imenu in resorju doseže še danes, da ne bi bilo zamud pri začetku delovanja nove Komisije, ki je predviden 1. novembra.


Cerar zavrača "ultimativna sporočila"
Nad tem stališčem Pittelle je predsednik vlade Miro Cerar izrazil presenečenje, sporočajo iz kabineta predsednika vlade. Cerar "odločno zavrača takšna ultimativna sporočila."

V premierjevem kabinetu so poudarili, da lahko novega komisarja oziroma komisarko predlaga le nova slovenska vlada. "Vsekakor te pristojnosti nimajo politične skupine v Evropskem parlamentu," so zapisali.

Spomnili so še na to, da je v Sloveniji "daleč največji delež glasov na julijskih predčasnih volitvah dobila Stranka Mira Cerarja", zaradi česar je, kot menijo v kabinetu, odrekati največji vladni in parlamentarni stranki odločilno besedo pri izbiri novega kandidata oziroma kandidatke za člana oziroma članico Evropske komisije nedemokratično in v popolnem nasprotju s pravili EU-ja.

Vlada bo v najkrajšem možnem času poslala v Bruselj ime novega kandidata oziroma kandidatke za slovenskega člana Evropske komisije, so še zagotovili v kabinetu Mira Cerarja.

Vajgl: Neposreden napad na Slovenijo
Podobno kot premier Cerar meni tudi evropski poslanec iz vrst ALDE Ivo Vajgl. Zapisal je, da "je izjava vodij S&D-ja, EPP-ja in Zelenih v Evropskem parlamentu skrajno nesprejemljiva. Gre za odločitev, ki jo bo sprejela demokratično izvoljena slovenska vlada sama, kar počnejo (voditelji političnih skupin), pa je neposreden napad na suverenost Slovenije".

EPP: Fajonova bi popolnoma ustrezala
Predsednik EPP-ja Manfred Weber je slovensko vlado pozval, naj za novo komisarsko kandidatko namesto Bratuškove imenuje izkušeno žensko. "EPP bo podprl samo kandidatko z izkušnjami. Seznam kandidatov slovenske vlade vključuje na primer evropsko poslanko Tanjo Fajon. Ta bi popolnoma ustrezala naši zahtevi," je dejal.

Po njegovih besedah je v interesu evropskih državljanov, da močna Evropska komisija čim prej začne delati, zato so pripravljeni sodelovati s slovensko vlado in političnimi strankami na predlogih, s katerimi bi se izognili novemu spodrsljaju.

Cerar mora najti novo komisarsko kandidatko
Alenka Bratušek umaknila kandidaturo