Jakič meni, da v takšnem razmerju sil Bratuškova ni imela možnosti. Foto: MMC RTV SLO
Jakič meni, da v takšnem razmerju sil Bratuškova ni imela možnosti. Foto: MMC RTV SLO
Jakič o dogajanju v Bruslju

Kot je dejal v pogovoru z voditeljem Odmevov Igorjem E. Bergantom, se to nanaša na slovenske predstavnike v EPP-ju, ki so zagovarjali mantro o koruptivnem dejanju njene samokandidature, ki je mantra Janeza Janše, in govorili o njeni komunističnosti, ko pa vemo, da je Janša nekdanji komunist.

Med razlogi za njen neuspeh je omenil tudi preigravanje različnih scenarijev med različnimi političnimi strankami, Alenka Bratušek pa je bila kolateralna škoda tega dogajanja.

Glede očitkov o ohlapnosti njenih odgovorov na zaslišanju je pojasnil, da je zelo težko odgovarjati na vprašanja dveh različnih in včasih diamentralno nasprotnih si stališč industrialcev, ki so v odboru za energijo, in zelenimi, ki so v odboru za okolje. Ob takšnem razmerju sil in ob dejstvu, da so socialisti lobirali za Tanjo Fajon, zeleni za Janeza Potočnika, EPP pa jo je sesuval prek slovenskih poslancev, Bratuškova ne bi mogla preživeti, tudi če bi bila perfekcionistka. Če bi naredili komparativno analizo z drugimi, jih je bilo veliko, ki so bili slabši. Poleg tega ji je bilo svetovano, naj v odgovorih ne gre v detajle, je pojasnil in dodal, da če imate petnajst enakih vprašanj, je prav, da petnajskrat enako odgovorite. Sicer pa, kot je opozoril, je Bratuškova samokritična in je v današnjem pismu objavila, da se zaveda svojih napak.

Kaj zdaj? Jakič je dejal, da če liberalci ne bodo imeli petih svojih komisarjev, bodo glasovali proti evropski komisiji, in v tem mandatu so jeziček na tehtnici. Želi si, da nova kandidatka, če se bo Juncker tako odločil, ne bi imela tako negativne popotnice, kot jo je imela Alenka Bratušek. Ne spomni se, da bi se na zaslišanje Potočnika v Bruselj peljalo letalo polno novinarjev, del ali večina njih z namenom, da negativno poroča o zaslišanju Alenke Bratušek.

Jakič o dogajanju v Bruslju