Evropska unija
Donald Tusk in Theresa May
Kdo se bo smejal zadnji? Tusk trdi, da bodo članice EU-ja podprle osnutek, Mayeva bo britansko verzijo predstavila v petek. Foto: Reuters
Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Tusk meni, da je Velika Britanija s pogoji, ki jih je postavila sama, onemogočila povsem nemoteno trgovino z EU-jem. Foto: EPA

Dodaj v

Brexit: Na srečanju Mayeve in Tuska brez zbližanja stališč

London ostro proti osnutku
1. marec 2018 ob 14:22,
zadnji poseg: 1. marec 2018 ob 21:07
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Britanska premierka Theresa May je v Londonu gostila predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, po pričakovanjih pa ni prišlo do zbližanja stališč glede spornih vprašanj v procesu odhajanja Otoka iz povezave.

Pred odhodom v London je Tusk izrazil prepričanje, da bo sedemindvajseterica sprejela osnutek sporazuma o brexitu, ki je razburil London zaradi možnosti, da Severna Irska po brexitu ostane del carinske unije, če ne bi našli druge rešitve.

"Absolutno sem prepričan, da bodo vsi sprejeli vse bistvene elemente osnutka," je Tusk dejal na srečanju poslovnežev v Bruslju in napovedal, da bo sedemindvajseterica osnutek preučila prihodnji teden.

Britanska premierka Theresa May je medtem osnutek sporazuma v sredo zavrnila, češ da ogroža enotnost države. Tusk je danes dejal, da naj britanska premierka predstavi alternativo, če ji ta predlog ni všeč. "Doslej ni nihče predstavil česa pametnejšega od tega načrta," je poudaril.

Mayeva je svoje nasprotovanje temu predlogu ponovila tudi Tusku v Londonu, svojo vizijo pa bo predstavila predvidoma v petek. Po besedah njenega tiskovnega predstavnika Mayeva upa, "da bodo evropski voditelji njene načrte sprejeli konstruktivno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irska in EU proti nadzoru na meji na irskem otoku
Irska in EU vztrajata, da bi se morali v sporazumu o brexitu izogniti nadzoru na meji na irskem otoku, s čimer bi spoštovali velikonočni sporazum iz leta 1998, ki je prinesel mir. Glavni pogajalec EU-ja za izstop Velike Britanije iz Unije Michel Barnier je v sredo dejal, da varovalka v irskem protokolu ne postavlja pod vprašaj institucionalnega in ustavnega reda Združenega kraljestva ter da nikakor ne izziva in ne poskuša šokirati, temveč je zgolj pragmatičen.

Tusk je poudaril, da je Velika Britanija s pogoji, ki jih je postavila sama, torej izstop iz carinske unije in enotnega trga, onemogočila povsem nemoteno trgovino z EU-jem. "Vsi se moramo zavedati, da bodo britanske omejitve določale tudi naše prihodnje odnose," je dejal. "Z državo zunaj carinske unije in enotnega trga ne more biti trgovine brez trenj. Trenja so neizogiben stranski učinek brexita," je dejal.

Osnutek, ki ga je v sredo objavila Evropska komisija, je pravna ubeseditev decembrskega dogovora o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih, in sicer pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, vključuje pa tudi besedilo o prehodnem obdobju in še nekatera vprašanja. EU zdaj čaka na petkov govor britanske premierke Therese May, ki naj bi podrobneje opredelila britanska stališča do prihodnjih odnosov.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Tomazzzinho
# 01.03.2018 ob 23:26
Naj grejo že enkrat, da bo mir. Pa naj se zaprejo hermetično na tist njihov otok, če mislijo, da se bodo s tem rešili vseh problemov. So jih njihovi politiki nategnili po dolgem in počez.
Churchill W.
# 01.03.2018 ob 18:45
Roky
Bo kar držalo.
Poročanje ali pa prepisovanje sta dve stvari, kjer MMC postaja bolji in bolj podoben 24.kur kot pa glavnemu nacionalnemu informativnemu mediju.
Na žalost!

Sem si prebral 49 in 50. člen predloga, ki je srž težav ampak je v Angleščini.
Če bi ga kopiral, zato da bi tudi drugi razumeli zakaj se gre bi bil brisan ker pišem v tujem jeziku, prevajati se mi pa ne da,
Bo mogoče B.V. ali Z.K. ali pa A.B. .... eden izmed tistih, ki se ne upajo pod članke, čeprav so zaposleni in dobivajo zato plačo prevedel in obrazložil nevednežem.
Jaz moji mami, ki je bolj slaba v angleščini pa jo vseeno zanima kaj se dogaja sem.
Roky89
# 01.03.2018 ob 17:44
Dragi Mmc... A izvajate cenzuro nad ljudmi, ki vas kritizirajo? Komentator, ki je imel dolg sestavek o tem, da slabo informirate in da se novinarji skrivajo za inicialkami, je že imel prav. Lahko bi dopolnili članek namesto, da brišete in cenzirate komentarje.
Bivši uporabnik
# 01.03.2018 ob 16:26
Zakaj težim?
Meni se zdi, da bi Britanci imeli vse tisto kar jim odgovarja in nič obveznosti! Ko bo prišlo tako daleč, da jim bo EU ponudila nekaj kar Evropejcem ne bo po godu pa bo halo v hiši in vsi bomo govorili, da so nas Britanci nategnili! Mogoče ja, mogoče ne!


bodi brez skrbi. britanci so nategnili sami sebe
m72
# 01.03.2018 ob 15:45
Don aut Tusk :-)
FolkloraS
# 01.03.2018 ob 15:14
Vsak dan eno in isto, ma vraga naženite jih že enkrat! Kdo bo komu postavljal pogoje, ta ko zapušča al tisti, ki ostanejo!
Roky89
# 02.03.2018 ob 02:23
@borut-blas
Dej nehi s temi sovražniki-zavezniki, pa začni živeti leta 2018. Pozabi že na stvari izpred 70 let. Zadeva je bila dosti bolj kompleksna in niso le Britanci imeli prstov v maslu pri risanju mej. Marsikateri kraj na svetu je bil od marsikoga drugega. Nikamor se ne pride s temi forami stila: "Ukradl so mi lopatico... weeeee weeee... on je sedaj moj sovražnik... weeee weeee." Čeprav, pri otrocih je ta mentaliteta še razumljiva, pri odraslih osebah in na svetovnem parketu pa ni.
Pusti. Trst je sedaj od Italijanov, Portorož naš. Tak to gre. Drugače ni konca temu. Vpraši Francoze in Nemce. So prvaki v drkanju za neke krajčke.
borut-blas
# 02.03.2018 ob 00:11
angleži so podarili trst italiji in so v bistvu naši sovražniki
edini naši zavezniki so bili in bodo rusi
naj gredo angleži ćimprej iz evrope
a tudi mi , če se evropa ne zbliža z rusijo nimamo v njej kaj iskati
v nobeni zvezi , ki je sovražna rusiji slovenija ne sme biti in nikoli ne bo
Roky89
# 01.03.2018 ob 15:34
@Folklora

Ni to šahovski klub, kjer ni nekih posledic, če član izstopi. Od dogovora glede brexita so odvisni trgovski odnosi, delovna mesta in nenazadnje življenja mnogih ljudi. Upoštevati pa je treba tudi, da v Pogodbi o Evropski uniji piše, da je dolžina izstopnega obdobja min. 2 leti in da se morajo stranke potruditi in poskušati dogovoriti o nadalnjih odnostih.
Zadeva je občutno bolj kompleksna kot si ji predstavljaš, dogovorjenega se pa je treba držati.
Roky89
# 01.03.2018 ob 14:39
Zadnje čase pa so na MMCju kr ažurni s poročanjem o dogajanju na tem področju. Bravo, se mi dopade.
Danes se Tusk tudi mudi v Londonu, kjer se bo sestal z Mayevo.
Kazalo