Grki želijo razumen nov dogovor, potem ko je na zadnjih volitvah odločno zmagala stranka, ki bo naredila konec varčevanju in zategovanju pasu. A Evropska unija pričakuje predvsem izpolnjevanje preteklih obvez, zaradi katere so Atene prejele na milijarde evrov pomoči. Foto: Reuters
Grki želijo razumen nov dogovor, potem ko je na zadnjih volitvah odločno zmagala stranka, ki bo naredila konec varčevanju in zategovanju pasu. A Evropska unija pričakuje predvsem izpolnjevanje preteklih obvez, zaradi katere so Atene prejele na milijarde evrov pomoči. Foto: Reuters

Evropa bo dosegla častni dogovor. Zgodovina EU-ja kaže, da ultimati še nikoli niso prinesli nič dobrega.

Janis Varufakis
Dijsselbloem - Varufakis
Samozavestni Janis Varufakis je pred nalogo nemogoče - 18 drugih članic z evrom na čelu Jeroenom Dijsselbloemom mora prepričati o popolnem zasuku politike do Grčije. Foto: Reuters

Časa preprosto ni ... izkoristimo lahko še ta teden in to je to.

Jeroen Dijsselbloem
Aleksis Siriza
Grčija in njeno reševanje bosta očitno ostali vodilni evropski temi tudi v prihodnjih dneh. Zmagovita Sirize in nova vlada uresničujeta napovedi, da ne bo več varčevanja po nareku evroskupine. Foto: EPA
Grčija - Janis Varufakis
Časa za dogovor ni veliko. 48 ur ali teden dni časa? Konec februarja se izteče obstoječi program pomoči, za podaljšanje katerega pa nova vlada ne bo zaprosila. Foto: Reuters

Osnutek novega dogovora med evropskupino in Grčijo, ki se je z novo vlado odrekla varčevanju, je nesprejemljiv, je na vrhu v Bruslju dejal uradnik grške vlade. In samo nekaj minut po udarni izjavi se je zasedanje finančnih ministrov držav EU-ja z evrom končalo - brez dogovora. Za primerjavo: v sredo so ministri evroskupine v iskanju kompromisne rešitve zasedali kar 17 ur.

Sedanji program pomoči se izteče s februarjem, brez vsaj začasnega podaljšanja in novih virov financiranja pa Grčiji že marca grozi bankrot. Obenem nezmožnost dogovora znotraj evropskupine znova obuja scenarij, po katerem bi lahko Grčija izstopila iz območja skupne evropske valute evro.

Zahteva, v katero Cipras ne more privoliti
Podpredsednik Evropske komisije Vladis Dombrovskis je po hitrem koncu pogovorov dejal, da je evroskupina pripravljena na nadaljnje pogovore, ko bo Grčija zaprosila za podaljšanje programa pomoči. "Zdaj je naloga Grčija, da zaprosi za podaljšanje ukrepov," je bil jasen Dombrovskis.

Nasprotno je ena glavnih točk nove vlade Aleksisa Ciprasa prav odločitev, da ne bodo prosili za podaljšanje programa pomoči. Francoski finančni minister Pierre Moscovici ostaja neomajen: "Ne obstaja alternativa prošnji za podaljšanje programa pomoči. Pravila se mora spoštovati."

Prošnja za podaljšanje obstoječega programa bi zagotovila več časa za iskanje rešitev, Grkom bi omogočila uporabo določene prožnosti v sklopu tega programa, tudi nadomestitev nekaterih ukrepov, ob zavezah, da nadomestnih ukrepov ne bo sprejemala enostransko, brez dogovora z institucijami, ter da bo spoštovala finančne obveznosti, je pojasnil Jeroen Dijsselbloem, šef evropskupine.

Varufakis: "Ultimati še nikoli niso prinesli nič dobrega"
Grški finančni minister Janis Varufakis je po še enem propadlem sestanku z osemnajstimi kolegi iz evrskih držav izrazil prepričanje, da bo evroskupina v prihodnjih 48 urah dosegla dogovor. "Evropa bo dosegla častni dogovor," je dejal in opozoril: "Zgodovina EU-ja kaže, da ultimati še nikoli niso prinesli nič dobrega."

Varufakis je zatrdil, da se Grčija ne igra s prihodnostjo Evrope. Kot akademik se je ukvarjal s teorijo iger in ve, da igra temelji na predpostavki, da so motivi igralcev trdno določeni in sebični, v primeru Grčije in njenih partnerjev pa ni tako, je pojasnil. Po Varufakisoveih beseda se EU prebija skozi težek proces, saj je v eni članici izvoljena nova vlada, ki spodbija program, ki poteka pet let in ne deluje.

Nerazumni pogoji v osnutku, ki ga sploh ni bilo?
Grški predstavnik je osnutek ostro označil kot nerazumen in nadaljnje pogovore pod takšnimi pogoji za izgubo časa. "Vztrajanje nekaterih ljudi, da grška vlada izpolni pogoje podaljšanja pomoči, ne moremo sprejeti. Kdor se neprestano vrača k temu, izgublja čas. Pod takšnimi pogoji nocoj ne bo dogovora," je bil oster predstavnik grškega finančnega ministrstva.

Predstavnik evroskupine, ki ji predseduje Jeroen Dijsselbloem, je zavrnil, da bi kdor koli pred zasedanjem spisal osnutek novega dogovora. Med prvimi ministri, ki je bil pripravljen na kratko izjavo, je bil avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling: "Vsi smo razočarani."


V sredo ni pomagalo niti 17 ur pogovorov

Finančni ministri držav evrskega območja so neuspešno skušali doseči kompromis o posojilu Grčiji, ki želi zmehčati pogoje, a posojilodajalci vztrajajo, da ne bo finančnih injekcij brez stroge terapije.

Prvo srečanje novega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa z osemnajstimi evrskimi partnerji prejšnjo sredo se je končalo klavrno. Na približno sedemurnem izrednem sestanku jim ni uspelo sestaviti skupne izjave, s katero bi lahko začeli tehnične pogovore za iskanje rešitev.

Primerjalna analiza
Česar vodja evrske skupine Jeroen Dijsselbloem v sredo ni mogel doreči z grškim ministrom, mu je nato naslednji dan uspelo s premierjem Aleksisom Ciprasom. Dogovorila sta se, da bodo strokovnjaki opravili primerjalno analizo zdajšnjega programa pomoči in predlogov grške vlade, ki bo podlaga za današnjo razpravo ministrov.

Na teh tehničnih pogovorih sodelujejo strokovnjaki Grčije in treh institucij - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki pa jih zdaj ne imenujejo več "trojka", temveč "institucije".

Uresničena bojazen vodje evroskupine
Dijsselbloem je kmalu po začetku pogovorov v izjavi za nizozemsko televizijo NOS dejal, da je pesimističen in da ne pričakuje konkretnih odločitev. Grki imajo velike ambicije, a možnosti so omejene, je opozoril.

Grčija sicer ni bila edina tema današnjega sestanka. Evrska skupina naj bi Portugalski prižgala zeleno luč za predčasno poplačilo 14 milijard od 26,9 milijarde evrov posojil, ki jih je prejela od IMF-a v sklopu programa pomoči, in razpravljala o zimski gospodarski napovedi.

Evropa bo dosegla častni dogovor. Zgodovina EU-ja kaže, da ultimati še nikoli niso prinesli nič dobrega.

Janis Varufakis

Časa preprosto ni ... izkoristimo lahko še ta teden in to je to.

Jeroen Dijsselbloem