Poleg reforme EU-ja sta se Juncker in Cameron pogovarjala tudi o finančnih razmerah v Grčiji in sankcijah proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini. Foto: Reuters
Poleg reforme EU-ja sta se Juncker in Cameron pogovarjala tudi o finančnih razmerah v Grčiji in sankcijah proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini. Foto: Reuters

"Premier je poudaril, da Britanci niso zadovoljni s statusom quo in so prepričani, da bi se EU moral spremeniti, da bi se bolje odzval na njihove interese," je po ponedeljkovih pogovorih v Londonu povedala tiskovna predstavnica britanske vlade.

Juncker je Cameronu dejal, da želi najti "pravično rešitev za Veliko Britanijo in da želi pomagati". Oba sogovornika sta se strinjala, da bodo za napredek potrebni nadaljnji pogovori.

Predsednik Evropske komisije je bil prvi sogovornik Camerona, ki po vnovični izvolitvi za predsednika britanske vlade začenja pogovore o prihodnji ureditvi EU-ja, v katerem želi doseči boljši status za Veliko Britanijo, in na podlagi dosežka v teh pogajanjih se bodo Britanci odločali o nadaljnjem članstvu v EU-ju.

Po predstavitvi zakonodajnega programa svoje vlade v parlamentu v sredo bo nato v četrtek Cameron odpotoval na pogovore v Pariz, v petek pa v Berlin.

Berlin in Pariz bi še tesneje povezala evroobmočje
Cameron je pred dvema letoma pod pritiskom evroskeptikov v vrstah lastnih konservativcev in vse večje podpore evroskeptični stranki Ukip obljubil izvedbo referenduma o nadaljnjem članstvu države v EU-ju. Izvedli naj bi ga najpozneje do konca leta 2017.

Evroskeptiki znotraj konservativne stranke zahtevajo, da se temeljito prevetrijo pogoji britanskega članstva v EU-ju, kar pa je nemogoče brez spremembe sporazuma o povezavi, čemur pa Juncker odločno nasprotuje.

Britanski premier sicer namerava voditi kampanjo za obstanek v Uniji, a le, če mu bo uspelo zagotoviti po njegovem mnenju nujno potrebne reforme. Njihov pomemben del so spremembe v pravilih glede dostopa priseljencev do socialne pomoči.

Srečanje v Londonu je bilo v trenutku, ko sta Nemčija in Francija napovedali še globljo integracijo evrskega območja, katerega Velika Britanija ni članica. Berlin in Pariz naj bi skušala doseči tesnejšo politično zvezo med državami s skupno evropsko valuto brez spreminjanja sporazumov, na katerih temelji ustroj same Evropske unije.

Cameron in Juncker o reformi EU-ja
Cameron in Juncker o reformi EU-ja