Britanska premierka je preklicala glasovanje o dogovoru o brexitu. Foto: Reuters
Britanska premierka je preklicala glasovanje o dogovoru o brexitu. Foto: Reuters
Brexit
V središču Londona je bilo v nedeljo zborovanje v podporo brexitu. Foto: Reuters
Brexit
Kako se bo razpletla britanska zgodba v Evropski uniji, še vedno ni jasno. Foto: Reuters
London: Preložili odločanje o dogovoru o brexitu

Premierka je ocenila, da naj bi bila problem predvsem t. i. varovalka za Severno Irsko, po kateri bi bilo to območje ločeno od britanske carinske zakonodaje in še naprej v carinski uniji EU-ja, če se Združeni kraljestvo in EU v prihodnosti ne bi dogovorila o ustrezni rešitvi tega problema.

Britanski poslanci – med njimi tudi številni konservativci – se bojijo, da bi ta varovalka lahko postala stalna, Severna Irska pa na ta način de facto ločena od Združenega kraljestva. Od premierke so zato zahtevali, da pokuša doseči boljšo rešitev, morda celo nov dogovor, vendar pa voditelji članic Unije za zdaj to možnost zavračajo.

"Srečala se bom s kolegi iz drugih držav in z njimi govorila o pomislekih, ki so jih izrekli britanski poslanci," je dejala premierka v nastopu pred britanskim parlamentom, ki že od prejšnjega tedna razpravlja o sporazumu z EU-jem. Vrh Unije bo v četrtek in petek v Bruslju, a tam so danes že poudarili, da se EU ne bo znova pogajal o sporazumu o brexitu.

Neuspeh predloga v parlamentu bi lahko državo pahnilo ne le v politično krizo, ampak tudi v recesijo, po mnenju centralne banke celo hujšo, kot je bila zadnja finančna kriza.

Reuters poroča, da je odločitev potisnila ločitev Velike Britanije in EU-ja v kaos. Mogoč so neurejen brexit brez dogovora, nov referendum o članstvu v EU-ju ali na novo izpogajan dogovor premierke o izstopu. Medtem je Evropska komisija že sporočila, da je EU Veliki Britaniji ponudil "najboljši in edini mogoč" dogovor o brexitu in se o njem ne bo znova pogajala.

"Naše stališče se ni spremenilo, in kar zadeva nas, bo Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo 29. marca 2019," je novinarjem povedala tiskovna predstavnica komisije Mina Andrejeva. Kot je dejala, je na mizi dogovor, ki ga je sedemindvajseterica potrdila na vrhu 25. novembra. "Kot je dejal predsednik komisije Jean-Claude Juncker, je ta dogovor najboljši in edini možen. Ne bomo se znova pogajali," je poudarila.

Glavni opozicijski voditelj, vodja laburistov, Jeremy Corbyn je dejal, da Velika Britanija nima več "funkcionalne vlade". "Vlada se je odločila, da je dogovor Therese May o brexitu tako katastrofalen, da je tik pred zdajci sprejela obupan ukrep preložitve lastnega glasovanja," je dejal Corbyn.

Medtem je vrednost britanskega funta zdrsnila na najnižjo raven po juniju leta 2017. Zdaj je vreden 1,2622 ameriškega dolarja, poroča Reuters.

Tusk za četrtek sklical vrh o brexitu
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem sporočil, da je za četrtek ob robu zasedanja voditeljev članic EU-ja sklical tudi vrh o brexitu. A novih pogajanj o dogovoru ne bo, je dejal.

"Ne bomo se znova pogajali o dogovoru, niti o varovalki ne, smo se pa pripravljeni pogovarjati o tem, kako omogočiti ratifikacijo v Združenem kraljestvu," je sporočil Tusk. "Ker se čas izteka, se bomo pogovarjali tudi o naši pripravljenosti na scenarij, da do dogovora ne pride," je še dodal.

Voditelji članic Unije se bodo v Bruslju sestali v četrtek in petek. Brexit ni bil posebej na dnevnem redu, vendar je britanska premierka v britanskem parlamentu prekinila razpravo o dogovoru z EU-jem o odhodu Velike Britanije iz povezave in napovedala, da bo na vrhu poskušala dobiti še dodatna zagotovila voditeljev članic glede dogovora.

Velika Britanija se lahko še odloči, da ne izstopi iz EU-ja
Medtem je Sodišče EU-ja odločilo, da se Velika Britanija še lahko enostransko odloči, da ne bo izstopila iz Evropske unije, pri čemer se ji ni treba posvetovati z drugimi državami članicami.

Kot so sodniki še zapisali v razsodbi, lahko britanske oblasti o preklicu odločitve za brexit odločijo po demokratičnem procesu, ki bo v skladu z ustavo. O tej nedvoumni in brezpogojni odločitvi morajo pisno obvestiti Evropski svet.

Vlada: Razsodba je brezpredmetna
Sodišče je še pojasnilo, da bi Velika Britanija s preklicem odločitve o izstopu iz EU-ja ostala članica Unije, njen status se ne bi spremenil, postopek za izstop pa bi se končal. Britanska vlada je razsodbo označila za brezpredmetno, češ da Velika Britanija nima namena ustaviti brexit. Kritiki premierkinih načrtov pa pravijo, da razsodba odpira nove možnosti, vključno s preložitvijo izstopa iz Unije, da bi imeli lahko dodatne pogovore, ali pa preklicem izstopa, če se tako odločijo volivci in volivke.

Prejšnji teden je generalni pravobranilec Sodišča EU-ja Manuel Campos Sánchez-Bordona objavil mnenje, da ima Velika Britanija pravico ustaviti brexit vse do konca dveletnega procesa oziroma dokler postopek o ločitvenem dogovoru ni formalno končan. Sodišče EU-ja je tako sledilo njegovemu mnenju, kar se pogosto zgodi.

London se lahko odloči do 29. marca
Pravobranilec je Sodišču EU-ja tako predlagal, da za 50. člen Pogodbe o Evropski uniji (PEU) ugotovi, da dovoljuje enostranski umik obvestila o nameravanem umiku iz EU-ja. V skladu z določili tega člena se namreč formalno sprožijo postopki za prenehanje članstva v EU-ju, ki traja dve leti. Velika Britanija ga je sprožila 29. marca lani, končala pa naj bi ga 29. marca prihodnje leto.

Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj z drugimi poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU-ja prišla na začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešen postopek, da bi dosegli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

London: Preložili odločanje o dogovoru o brexitu