Kot je po glasovanju v parlamentu dejala Mayeva, je parlament danes dal jasno sporočilo, da Združeno kraljestvo EU-ja ne bi smelo zapustiti brez dogovora, vendar pa zgolj nasprotovanje temu izstopa brez dogovora še ne more preprečiti. Foto: Reuters
Kot je po glasovanju v parlamentu dejala Mayeva, je parlament danes dal jasno sporočilo, da Združeno kraljestvo EU-ja ne bi smelo zapustiti brez dogovora, vendar pa zgolj nasprotovanje temu izstopa brez dogovora še ne more preprečiti. Foto: Reuters

Parlament je podprl tudi nezavezujoči amandma, s katerim zahteva zamenjavo irskega varovala z "alternativnimi predlogi", s katerimi bi se izognili t. i. trdi meji na irskem otoku. Britansko premierko Thereso May s tem parlament poziva k novim pogajanjem v Bruslju, v katerih bi iz ločitvenega sporazuma izločili sporno irsko varovalo.

Bruselj zavrača nova pogajanja
EU se je že odzval in sporočil, da zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu. "Pozdravljamo in delimo ambicijo britanskega parlamenta za izognitev scenariju brez dogovora," se začne stališče, ki so ga po navedbah Tuskove tiskovne službe uskladile prestolnice 27 članic EU-ja. Sedemindvajseterica ob tem znova poziva britansko vlado, naj čim prej pojasni svoje namere in naslednje korake. "Ločitveni sporazum je in ostaja najboljši in edini način za zagotovitev urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU-ja. Irsko varovalo je del ločitvenega sporazuma in o ločitvenem sporazumu se ni mogoče znova pogajati," se glasi stališče 27 članic EU-ja.

Britanska premierka je sicer dejala, da se strinja, da ne bi smeli izstopiti iz EU-ja brez dogovora, a da zgolj nasprotovati takšnemu brexitu ni dovolj, da se ga prepreči, poroča Reuters. Proti brexitu brez dogovora je glasovalo 318 poslancev, 310 jih je bilo za, amandma glede alternativne rešitve za irsko varovalo, ki ga je predlagal konservativni poslanec Graham Brady, pa je podprlo 317 poslancev, proti jih je bilo 301.

Kot je po glasovanju v parlamentu dejala Mayeva, je parlament danes dal jasno sporočilo, da Združeno kraljestvo EU-ja ne bi smelo zapustiti brez dogovora, vendar pa zgolj nasprotovanje temu izstopa brez dogovora še ne more preprečiti.

Premierka Theresa May je nagovorila parlament in izrazila potrebo po njegovi podpori njenemu načrtu za nova pogajanja z EU-jem. Foto: Reuters
Premierka Theresa May je nagovorila parlament in izrazila potrebo po njegovi podpori njenemu načrtu za nova pogajanja z EU-jem. Foto: Reuters

Premierka je namreč predtem v nagovoru v parlamentu dejala, da je jasno, česa parlament ne želi, a da je treba poslati jasno sporočilo, kaj želi. Izrazila je prepričanje, da bi moral parlament dati jasno sporočilo o tem, katere alternative podpira po zavrnitvi dogovora o brexitu pred dvema tednoma.

Dodala je, da želi jasen mandat, da se vrne v Bruselj in izpogaja dogovor, ki bo sprejemljiv za parlament. Priložnost imamo, da Evropski uniji sporočimo, kaj je potrebno, da bo poslanska zbornica dogovor podprla, je poudarila. Premierka je še dejala, da bi razdeljen parlament otežil izstop iz EU-ja.

Želja po novih pogajanjih

Theresa May želi tako spet odpreti pogajanja o pogojih izstopa Velike Britanije iz EU-ja, predvidenega za 29. marec. S tem naj bi dosegla "pomembne" spremembe zavrnjenega dogovora, a novih pogajanj preostale članice Unije ne želijo.

"Ne govorim o dodatni izmenjavi pisem, ampak o pomembnih in pravno zavezujočih spremembah dogovora o izstopu," je v parlamentu dejala premierka. "Izpogajanje takšnih sprememb ne bo enostavno. Pomenilo bo nova pogajanja o izstopnem dogovoru, za kar je med našimi evropskimi partnerji malo pripravljenosti," je še dejala.

Theresa May bo zaprosila za dodatna pogajanja

Corbyn pripravljen na srečanje z Mayevo

Po poročanju Reutersa je vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pred glasovanjem dejal, da je njihova glavna dolžnost blokirati brexit brez dogovora.

Tako vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna kot tudi poslance, ki so predlagali današnje amandmaje, je premierka povabila na pogovore o korakih za naprej. Corbyn se je že odzval in dejal, da je pripravljen na srečanje z njo.

Pet preostalih amandmajev so zavrnili
Britanski parlament je po razpravi, v kateri je premierka Theresa May poudarila, da želi vnovično odprtje pogajanj z EU-jem o brexitu ter pravno zavezujoče spremembe irskega varovala, glasoval še o petih dopolnilih, vendar je vse preostale zavrnil.