Reuters Foto:
Reuters Foto:
EK in Italija dosegli dogovor glede proračuna

V Bruslju informacije o dogovoru niso želeli komentirati. Povedali so le, da bodo o vprašanju v sredo govorili evropski komisarji.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je pred tem danes za radijsko postajo RTL povedal, da bodo pogajanja med Brusljem in Rimom o predlogu trajala še nekaj dni in da si z vsemi močmi prizadevajo, da proti Italiji ne bi bilo treba sprožiti postopka.

Pretekli teden je premier vlade Giuseppe Conte Bruslju predstavil nov kompromisni predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem je Rim znižal predvideni proračunski primanjkljaj na 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Sprva je Rim za prihodnje leto predlagal primanjkljaj za 2,4 odstotka BDP-ja, kar je Bruselj zavrnil. Prejšnja italijanska vlada pa je predvidela primanjkljaj za 0,8 odstotka BDP-ja.

Moscovici je pretekli teden dejal, da gre za korak v pravo smer, a s predlogom še ni zadovoljen. V torek je v pogovoru za RTL zagotovil, da si komisija in Italija dan in noč prizadevata, da bi našli pot za uskladitev načrtov ekonomske politike vlade v Rimu s proračunskimi pravili, ki veljajo v EU.

EK in Italija dosegli dogovor glede proračuna