Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Foto: Reuters
Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Foto: Reuters

"Podpredsednik Maroš Šefčovič je povedal, da bo zakon, če bo sprejet, pomenil izjemno resno kršitev izstopnega sporazuma in mednarodnega prava," piše v sporočilu za javnost, ki ga je Evropska komisija objavila na svoji spletni strani.

Če bo sprejet v trenutni obliki, bo kršil ključne dele protokola o Severni Irski. Gre za del sporazuma o brexitu, katerega namen je preprečiti t. i. trdo mejo na irskem otoku. Zakon bo, kot opozarjajo v komisiji, v nasprotju z določili o carinah in državni pomoči, vključno z neposrednim učinkom izstopnega sporazuma.

Bruselj je britansko vlado na izrednem zasedanju skupnega odbora EU-ja in Združenega kraljestva za nadzor izvajanja izstopnega sporazuma pozval, naj čim prej oziroma najpozneje do konca meseca iz predloga zakona umakne sporna določila.

Z vložitvijo predloga zakona o notranjem trgu je britanska vlada "resno škodovala zaupanju med EU-jem in Združenim kraljestvom". To zaupanje mora zdaj London vzpostaviti nazaj, je Šefčovič še povedal na srečanju z britanskim ministrom Michaelom Govom, s katerim sopredsedujeta skupnemu odboru.

Britansko stran je Šefčovič spomnil, da izstopni sporazum, podpisan oktobra lani, vključuje številne mehanizme in pravna sredstva za naslovitev kršitev pravnih obvez iz sporazuma. Če bo treba, jih bo komisija tudi uporabila, je dodal podpredsednik Evropske komisije.

Gove je po poročanju Reutersa že zavrnil poziv Unije k umiku predlagane zakonodaje. "Podpredsedniku Šefčoviču sem razložil, da tega ne moremo storiti in ne bi storili," je dejal. "Ta zakonodaja je ključna za to, da se zagotovi nemoten dostop blaga iz Severne Irske v druge dele Združenega kraljestva," je poudaril.

London: Z zakonom bi kršili mednarodno pravo le v določenih okoliščinah

Predlog zakona, ki ureja trgovanje znotraj Združenega kraljestva po brexitu, med drugim predvideva, da ne bi uvedli novih kontrol nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države.

Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora. Zakon bi v skladu s predlogom omogočil tudi neupoštevanje pravil o državni pomoči podjetjem.

Britanska vlada je že pred tem v odzivu sporočila, da se je treba "v težkih in zelo izjemnih okoliščinah, v katerih smo, spomniti temeljnega načela parlamentarne suverenosti". "Parlament je suveren in lahko sprejema zakonodajo, ki je v nasprotju z britanskimi pogodbenimi obveznostmi," so poudarili.

Z zakonom bi sicer kršili sporazum o brexitu in s tem tudi mednarodno pravo, ampak le v "natančno določenih okoliščinah", zatrjuje britanska vlada.

"Pogodbene obveznosti so zavezujoče samo v tolikšni meri, kolikor so vključene v domačo zakonodajo. Za uveljavitev ali razveljavitev zakonodaje in njeno vsebino pa je pristojen samo parlament," so še poudarili na britanski vladi.

Namestnica severnoirske premierke Arlene Foster, Michelle O'Neill, ki je prav tako sodelovala na pogovorih, je izrazila zaskrbljenost zaradi britanskega poskusa enostranskega spreminjanja izstopnega sporazuma. Pozdravila je prizadevanja Bruslja za ohranitev velikonočnega sporazuma.

K spoštovanju izstopnega sporazuma je med drugim pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Preusmerjanje pozornosti s pandemije?

Združeno kraljestvo je januarja uradno izstopilo iz Unije po več kot treh letih politične krize, povezane z brexitom. A do konca letošnjega leta, ko poteče prehodno obdobje, je država nečlanica le na papirju.

Nekateri evropski diplomati se bojijo, da britanski premier Boris Johnson to, da ne bi sprejeli trgovskega sporazuma z Unijo, o katerem potekajo pogajanja, vidi kot možnost preusmeriti pozornost s pandemije novega koronavirusa.

Brez trgovskega sporazuma bi lahko na začetku leta 2021 nastala zmešnjava na področju trgovine med Unijo in Združenim kraljestvom, ki obsega tisoč milijard dolarjev. To bi še okrepilo učinke pandemije na gospodarstvo.