Če dogovora o novem sporazumu do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med stranema temeljili na minimalnih standardih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki vključujejo carine. Foto: Reuters
Če dogovora o novem sporazumu do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med stranema temeljili na minimalnih standardih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki vključujejo carine. Foto: Reuters

Pogajanja o odnosih med Londonom in Brusljem so v ključni fazi, britanska vlada pa bi z zakonodajo, ki jo pripravlja, "jasno in zavestno" spodkopala protokol o Severni Irski, ki ga je britanski premier Boris Johnson oktobra lani podpisal z EU-jem, da bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Namreč del predloga zakona o notranjem trgu naj bi "eliminiral pravno moč delov izstopnega sporazuma", med drugim na področjih državne pomoči in severnoirskih carin, poroča časopis Financial Times, ki se sklicuje na dobro obveščene vire.

Zakonodaja bo v nasprotju z zavezami sporazuma

"V predlogu zakona bo jasno pisalo, da si vlada pridržuje pravico, da vzpostavi svoj lastni režim. S tem bo britanska zakonodaja v nasprotju z zavezami v izstopnem sporazumu ob polnem zavedanju, da bo to pomenilo kršenje mednarodnega prava," so zapisali. Poleg tega naj bi predlog zakona, s katerim bodo uzakonili proračun, povozil del protokola o Severni Irski, ki določa pravila o plačilu carin na dobrine, ki vstopajo v ta del države.

V skladu z izstopnim sporazumom, ki sta ga London in Bruselj sklenila oktobra lani, mora Združeno kraljestvo Unijo obvestiti o kakršni koli odločitvi o državni pomoči, ki bi vplivala na severnoirski trg blaga. Vendar pa bodo določila predlaganih zakonov britanska sodišča prisilila, da spoštujejo britansko zakonodajo, in ne dogovora z Unijo. Uradniki menijo, da bi to lahko ogrozilo dogovor o prihodnjih odnosih med Brusljem in Otokom po brexitu.

Michel Barnier je napovedal, da bo o sporazumu govoril tudi z glavnim britanskim pogajalcem Davidom Frostom na osmem krogu pogajanj o prihodnjih odnosih med stranema, ki se bodo začeli v torek v Londonu. Foto: Reuters
Michel Barnier je napovedal, da bo o sporazumu govoril tudi z glavnim britanskim pogajalcem Davidom Frostom na osmem krogu pogajanj o prihodnjih odnosih med stranema, ki se bodo začeli v torek v Londonu. Foto: Reuters

Vladni viri medtem zatrjujejo, da namen zakonodaje ni "iztiriti pogovorov". Tiskovna predstavnica vlade je dejala zgolj, da "trdo delajo za rešitev preostalih vprašanj" glede severnoirskega protokola: "Kot odgovorna vlada proučujemo alternativne možnosti, če tega ne bi dosegli, da bi zaščitili skupnosti na Severnem Irskem."

Pozneje je vlada dodala še, da je namen njenega ukrepanja "razjasniti", kako bo po brexitu potekala trgovina na Severnem Irskem. Kot je dejal tiskovni predstavnik premierja, namreč London ne more dopustiti, da bi bila tamkajšnji mirovni proces ali notranji trg zaradi nehotenih posledic protokola o Severni Irski kakor koli ogrožena.

"Zato sprejemamo omejene in razumne korake za razjasnitev določenih elementov protokola o Severni Irski v domači zakonodaji, da bi odpravili kakršne koli dvoumnosti in zagotovili, da bo vlada vedno lahko izpolnila svoje obveze prebivalcem Severne Irske," je dejal predstavnik vlade. Obenem je vztrajal, da ta ostaja zavezana dogovoru o izstopu iz EU-ja in mirovnem procesu na Severnem Irskem.

Barnier izrazil zaskrbljenost nad nadaljnjimi pogajanji

Glavni pogajalec EU-ja Michel Barnier je sicer pretekli teden dejal, da je "natančna izvedba izstopnega sporazuma" ključna za uspeh trgovinskih pogovorov in zaupanje med stranema. Zdaj pripravljajoče britanske zakonodaje ni želel komentirati, izrazil je le zaskrbljenost nad nadaljnjimi pogajanji o prihodnjih odnosih, ki jih je označil za zahtevne, in pristavil, da Bruselj popolnoma mirno zahteva le, da se zaveze v dogovoru spoštujejo: "Vse, kar je bilo podpisano, je treba spoštovati."

Kot so poudarili diplomati EU-ja, je spoštovanje sporazumov temeljno načelo mednarodnega prava. Če bi Združeno kraljestvo sprejelo odločitev, da ne bo spoštovalo mednarodnih obveznosti, bi to ogrozilo njegov mednarodni položaj. Kdo bi sklepal trgovinske posle z državo, ki ne upošteva mednarodnih pogodb, so dodali in takšno potezo označili za destruktivno. Če London ne upošteva izstopnega sporazuma, je težko pričakovati, da bo EU sklenil pogodbo z državo, ki ne spoštuje svojih pogodbenih zavez, so prepričani.

Tudi britanska stran zaostruje retoriko pred novim krogom pogajanj o prihodnjih odnosih. Britanski premier Boris Johnson bo v današnjem nagovoru predvidoma opozoril, da je treba dogovor doseči do 15. oktobra. "Če se ne bomo dogovorili do takrat, mislim, da ne bo prostotrgovinskega sporazuma, to moramo oboji sprejeti in iti naprej," bo dejal, so sporočili iz njegovega kabineta.