Iran zahteva jamstva glede umika sankcij. Foto: Reuters
Iran zahteva jamstva glede umika sankcij. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik visokega zunanjega političnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella, ki je koordiniral pogajanja, je povedal, da so odziv Irana na predlog EU-ja prejeli v ponedeljek pozno zvečer.

"Preučujemo ga in se posvetujemo z drugimi podpisnicami JCPOA in ZDA o nadaljnjih korakih," je dodal. JCPOA je kratica v angleščini za skupni celovit načrt ukrepanja, kakor je omenjeni jedrski sporazum uradno znan. Leta 2015 so ga sklenili Iran, ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija, Francija, Rusija in Kitajska.

Tudi iz Washingtona so v ponedeljek sporočili, da bodo Borrella obvestili o odzivu ZDA na zadnji osnutek besedila sporazuma, ki ga je predstavil prejšnji teden.

V EU-ju so že prejšnji teden izrazili pričakovanje, da se bosta Teheran in Washington "zelo hitro" odzvala na besedilo predlaganega dogovora, s katerim naj bi rešili iranski jedrski sporazum. Odzvale naj bi se tudi preostale podpisnice sporazuma. Šlo naj bi za "končen" predlog sporazuma.

Iran zahteva realističen in fleksibilen odziv ZDA

Iranska tiskovna agencija IRNA je medtem danes poročala, da bo sporazum sklenjen, če se bodo ZDA na odgovor Irana odzvale "realistično in fleksibilno". Neimenovan iranski diplomat je po poročanju agencije dejal, da so "predlogi EU-ja sprejemljivi, če bodo Iranu zagotovili jamstva glede sankcij" ter nerešenih vprašanj med Teheranom in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA).

Potencialna možnost dogovora, ki bi lahko med drugim privedel do odprave ameriških sankcij proti iranski naftni industriji, je že pripomogla tudi k padcu cen nafte na svetovnih trgih.

Cilj pogajanj je sicer predvsem vrnitev ZDA k sporazumu, ki so ga z umikom prekršile leta 2018 v času predsednika Donalda Trumpa, ter odprava sankcij proti Iranu v zameno za to, da Teheran začne znova spoštovati zaveze iz sporazuma iz leta 2015. Namen sporazuma je Iranu preprečiti razvoj jedrskega orožja. Teheran sicer vztrajno trdi, da tega namena sploh nima in da želi jedrsko energijo uporabljati izključno v civilne namene.