Pogajanja med Brusljem in Londonom so mučna in dolgotrajna. Foto: Reuters
Pogajanja med Brusljem in Londonom so mučna in dolgotrajna. Foto: Reuters
Brexit: Potrjen začetek druge faze pogajanj

"Voditelji EU-ja so se dogovorili za prehod v drugo fazo pogajanj o brexitu. Čestitke premierki Theresi May," je po Twitterju sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Britanska konservativna premierka se je na čestitke odzvala z besedami: "Zahvaljujem se EU-ju za pomemben korak na poti do gladkega in pravilnega brexita."

Nujno spoštovanje že dogovorjenih obvez
EU ob prehodu v drugo fazo pogajanj opozarja, da je za kakršen koli nadaljnji napredek nujno spoštovanje zavez iz prve faze. Prva faza je pokrivala tri prednostna ločitvena vprašanja: pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku.

Zadosten napredek pri teh treh vprašanjih omogoča prehod v drugo fazo, vendar ga je še treba prevesti v zavezujoče pravno besedilo. Pogajanja o prehodnem obdobju v drugo fazo naj bi se začela januarja. Osnova je britanski predlog za dveletno prehodno obdobje, v katerem naj bi država ostala del notranjega trga in carinske unije.

Prehodno obdobje naj bi torej pokrivalo celoten acquis EU-ja, medtem ko Velika Britanija kot tretja država naj ne bi več sodelovala v institucijah EU-ja, ne imenovala svojih članov ne sodelovala pri glasovanju.

Sporazum o izstopu, ki naj bi torej vključeval ločitvena vprašanja in prehodno obdobje, naj bi bil dorečen do oktobra prihodnje leto, nato bo stekel postopek ratifikacije.

"Mislim, da se bodo prava pogajanja o drugi fazi začela marca," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Kdaj bodo končana, ni želel ugibati, izrazil pa je upanje, da ne bodo potrebni sestanki ob šesti uri zjutraj, kot v prvi fazi.

"Preteklost je zgodovina. Prihodnost je - misterij," pa je v povezavi z brexitom tvitnila litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

Zadnjo besedo v Veliki Britaniji bodo imeli poslanci
Theresa May je v četrtek sicer poudarila, da "gre glede brexita vse po načrtu", čeprav je v sredo britanski parlament odločil, da bodo imeli britanski poslanci in poslanke zadnjo besedo o zakonu o brexitu, kar velja za njen prvi poraz na glasovanjih o brexitu.

Velika Britanija naj bi iz Evropske unije izstopila 29. marca leta 2019.

Brexit: Potrjen začetek druge faze pogajanj