Madžarska vlada je leta 2017 sprožila kampanjo proti Sorosu s posterji, na katerih piše
Madžarska vlada je leta 2017 sprožila kampanjo proti Sorosu s posterji, na katerih piše "Ne dovolimo Sorosu, da se bo smejal zadnji." Foto: Reuters

Komisija je Madžarsko z začetkom postopka pisno uradno seznanila danes, Budimpešta pa ima zdaj dva meseca časa za odgovor. Komisija se lahko nato odloči, da primer znova pošlje v odločanje Sodišču Evropske unije, to pa bi lahko vodilo tudi v morebitne denarne kazni.

Sporna madžarska zakonodaja med drugim predvideva, da se morajo nevladne organizacije, ki prejemajo finančno pomoč iz tujine, registrirati pri madžarskih oblasteh, te informacije pa so nato javno objavljene na spletu. Prav tako morajo nevladne organizacije na svoji spletni strani in drugih javnih objavah navesti, da gre za organizacijo, ki prejema pomoč iz tujine.

Po mnenju kritikov gre za enega izmed zakonov, ki so usmerjeni predvsem proti ameriškemu vlagatelju in človekoljubu madžarskega rodu Georgeu Sorosu.

Sodišče EU-ja: madžarski zakon krši pravo Unije

Sorodna novica Sodišče EU-ja: Madžarska zakonodaja o nevladnih organizacijah krši pravo EU-ja

Sodišče EU-ja je junija lani na predlog Evropske komisije že razsodilo, da omenjena zakonodaja krši pravo Evropske unije, saj je diskriminatorna in neupravičeno omejuje tako delovanje nevladnih organizacij kot tistih, ki prispevajo finančna sredstva zanje, to pa med drugim pomeni kršitev prostega pretoka kapitala. Po mnenju sodišča zakonodaja tudi krši pravico do zasebnosti in varstva osebnih podatkov.

V Budimpešti so se na odločitev sodišča lani odzvali, da bodo vztrajali pri transparentnem financiranju nevladnih organizacij in ne bodo spreminjali pravil.

Spor glede zakonodaje nevladnih organizacij ni edini spor med Brusljem in Budimpešto. Madžarska se je pod drobnogledom Evropske komisije znašla tudi zaradi sporne azilne in migracijske politike vlade Viktorja Orbana in domnevne kršitve vladavine prava.