Predlog Evropske komisije predvideva tudi vzpostavitev skupne obalne straže za nadzor nad zunanjimi mejami EU-ja. Foto: EPA
Predlog Evropske komisije predvideva tudi vzpostavitev skupne obalne straže za nadzor nad zunanjimi mejami EU-ja. Foto: EPA
false
Evropska komisija bi vzpostavila stalne sile, ki bi lahko nadzor na zunanjih mejah EU-ja izvajale tudi, če bi prizadeta država temu nasprotovala. Foto: Reuters

Glavni del predvidenih ukrepov za resnejše reševanje t. i. begunske krize, ki naj bi jih komisija predstavila naslednji teden, naj bi bila po poročanju britanskega časnika Financial Times (FT) zamenjava sedanjih sil agencije Frontex s stalnimi silami za nadzor zunanjih meja povezave.

Vzpostavili naj bi tudi skupno obalno stražo, glavno besedo pri uporabi teh sil pa naj bi imela Evropska komisija, poroča FT. Načrte so časopisu potrdili tudi uradniki EU-ja. Šlo naj bi za zadnji poskus reševanja schengenskega območja in za vzpostavljanje skupnega varovanja zunanjih meja, kot to zahtevata Berlin in Pariz, poroča FT. Tudi evropski komisar, pristojen za migracije, Dimitris Avramopulos je za FT potrdil, da bi bil namen vzpostavitev evropskih sil za nadzor meja in obalne straže "zavarovanje in okrepitev schengena".

Eden največjih prenosov suverenosti
Če bo predlog zaživel, bo to največji prenos suverenosti na skupnost po uvedbi evra, še navaja britanski časopis. Ideja o vzpostavitvi skupnih sil za nadzor zunanjih meja EU-ja je sicer stara že več kot 15 let, vendar članice nikoli niso dosegle večjega soglasja, da bi skupnosti poverile nacionalne pristojnosti za nadzor svojih meja, saj gre za enega glavnih atributov suverenosti države. Grčija je na primer šele nedavno privolila, da na pomoč za nadzor svojih meja sprejme policiste iz drugih članic Unije.

Odločitve o uporabi omenjenih sil bi veljale tudi za države, ki niso članice EU-ja, a so članice schengenskega območja, kot recimo Norveška. Članice bi se o načrtovanih ukrepih lahko posvetovale, ne bi pa imele pravice veta, da bi lahko preprečile nastavitev teh mejnih sil.

Frontex lahko le usklajuje
Sedanja agencija za nadzor zunanjih meja Frontex ima težave z mandatom, ker lahko le "usklajuje" varovanje meja, ne more pa uveljavljati ukrepov za to. To se je kot težava pokazalo tudi pri reševanju sedanje t. i. begunske krize, saj agencija ni mogla samostojno nabavljati lastne opreme ali neposredno napotiti policistov tja, kjer bi bili najbolj potrebni. Tako se je morala zanašati na obljube držav članic, ki pa se pogosto niso izpolnile, še poroča FT.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.