Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je prepričana, da žičnata ograja ne rešuje problematike. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je prepričana, da žičnata ograja ne rešuje problematike. Foto: MMC RTV SLO
Italijanska vojska
V Furlanijo - Julijsko krajino prihaja italijanska vojska. Foto: Reuters

V protestni noti, ki so jo izročili slovenskim diplomatom v Zagrebu, je hrvaško zunanje ministrstvo izpostavilo, da je prebivalcem na tem območju oviran prehod čez mejo, ki je določen s pravili obmejnega režima v sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS).

Opozorili so, da se mora Slovenija zavedati, da s takšnimi ravnanji prevzema tudi odgovornost za škodo, ki jo bodo utrpeli prebivalci obmejnega območja.

Sicer so kot pozitivno ocenili odstranjevanje bodeče žice s prehodne mejne točke Prhovec - Godeninci (Kocijan).

Pusić: Žica ne rešuje problematike
Hrvaško zunanje ministrstvo sicer še vedno zahteva tudi odstranitev žice z vseh preostalih zagrajenih prehodnih mejnih točk, pa tudi vse žičnate ograje, za katere menijo, da so na njihovem ozemlju.

"Vsa čast! Me veseli, da se je to končno zgodilo," so besede, s katerimi je hrvaška ministrica Vesna Pusić danes pozdravila predlog nekaterih slovenskih nevladnih organizacij za oceno ustavnosti postavitve žičnate ograje ob meji s Hrvaško. Ob tem je dodala, da je kot vodja hrvaške diplomacije odgovorna, da žičnate ograje ne bi začela postavljati še Hrvaška. Ponovila je, da žica ne rešuje problematike, ampak škodi slovenski družbi.

Italija na mejo s Slovenijo pošilja vojake
Italija pa bo prihodnji teden na mejo s Slovenijo in Avstrijo napotila 90 vojakov. Poostren nadzor naj bi bil povezan z migracijskimi tokovi, pa tudi s terorizmom, čeprav konkretnih groženj za zdaj ni.

Cilj naj bi bil sistematično preverjanje vseh državljanov iz držav zunaj schengenskega območja ob vstopu v Italijo.

Občasno bodo policijski organi pregledovali tudi dokumente državljanov s schengenskega območja. "Vojaki bodo v sodelovanju z mejno policijo nadzirali obmejni pas in pristanišče, ne bodo pa spet vzpostavili mejnih prehodov," je napovedala tržaška prefektinja Francesca Adelaide Garufi.

Kot navaja Primorski dnevnik na svoji spletni strani, bo 35 vojakov dejavnih pri nekdanjih mejnih prehodih na Tržaškem, prav toliko v Videmski pokrajini, 20 pa na Goriškem.

Odprta pot za policijska pooblastila Slovenski vojski
Od danes naprej je sicer odprta tudi zakonska pot k morebitni dodelitvi dodatnih pooblastil Slovenski vojski (SV) zaradi spopadanja s prebežniško krizo. Potem ko je ustavno sodišče v sredo odločilo, da referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi ne bo, je dopolnitev danes namreč začela veljati.

Vojska policijskih pooblastil ne bo dobila samodejno, ampak bo moral o njih na predlog vlade odločiti državni zbor z dvotretjinsko večino. Po novem 37. a členu zakona o obrambi bo trajanje pooblastil časovno omejeno, in to za obdobje, ko bodo dodatna pooblastila vojske nujna, a ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja.

Kot je v sredo pojasnila obrambna ministrica Andreja Katič, ministrstvo za zdaj še ni presodilo, da bi bilo treba sprožiti postopek, ki bi vojski dal policijska pooblastila. Če pa bi se okoliščine poslabšale, bi po njenih besedah moralo notranje ministrstvo pozvati vlado, naj predlaga DZ-ju sprejetje sklepa o podelitvi dodatnih pooblastil vojski.

Avstrija bo ograjo najela
Avstrija se je odločila, da ograje, ki jo bodo postavili na svoji strani mejnega prehoda Špilje, ne bo kupila, ampak jo bo raje najela. Načelnik policije na avstrijskem Štajerskem Joachim Huber je povedal, da bo polletna najemnina za ograjo znašala okoli 330.000 evrov.

Poleg ograje bodo najeli tudi 29 zabojnikov za tujce. Huber je zavrnil informacije nekaterih medijev, da naj bi preureditev mejnega prehoda Špilje stala okoli deset milijonov evrov. Dodal je, da bodo v pol leta za najem ograje in 29 zabojnikov za prebežnike odšteli okoli milijon evrov. V ta milijon pa še niso všteti stroški osebja na mejnem prehodu in oprema v policijskih zabojnikih.

Odškodnine za lastnike zemljišč
Huber se zaveda, da bo morala avstrijska država izplačati tudi odškodnine lastnikom zemljišč, na katerih bo stala ograja. Do zdaj je privolitev za postavitev ograje dalo ducat lastnikov zemljišč, s tremi se bodo šele pogovarjali, le en pa je bil izrecno proti. Zaradi tega bo v 3,7 kilometra dolgi ograji osemmetrska luknja, ki jo bodo nadzirali policisti.

Avstrijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo ograja v Špilju postavljena do konca letošnjega leta.