Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sredstva za evropsko strateško zalogo medicinske opreme bodo povečali na 80 milijonov evrov, 3,6 milijona evrov pa bodo namenili Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Gre za sredstva iz proračuna Evropske unije, ki jih morajo potrditi še evropski poslanci in države članice.

Kitajska, Japonska, ZDA, Maroko, Tunizija, Gruzija, Filipini in Zelenortski otoki – to so države, iz katerih so po izbruhu pandemije novega koronavirusa evropskim državljanom pomagali domov.

Sorodna novica Slovenci iz Madrida v Postojni, vrnitve si želi še več sto državljanov

Doslej se je ob podpori civilne zaščite Evropske unije iz tujine vrnilo več kot 2300 državljanov, je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Balazs Ujvari.

Evropski mehanizem za civilno zaščito, ki spada v resor evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, sofinancira stroške poletov, s katerimi potujejo državljani več kot ene članice Evropske unije.
V prihodnjih dneh pripravljajo še vsaj 80 takšnih poletov.

Slovenija je za finančno pomoč zaprosila pri repatriaciji dveh slovenskih državljanov z japonske s križarke Diamond Princess. Potovali so z italijanskim vojaškim letalom; sofinanciranje je zato prejela Italija, ki je izvedla prevoz, Slovenija pa je sredstva iz mehanizma dobila za polet, s katerim sta Slovenca iz Nemčije prispela v Slovenijo.

Pri drugih evakuacijskih poletih iz tretjih držav, na katerih so bili tudi Slovenci, Slovenija sofinanciranja ni prejela; kot pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu, so evropska sredstva dobile države, ki so polete organizirale.

Države same organizirajo vračanje državljanov

Podobno kot Slovenija pomaga pri vračanju slovenskih državljanov iz tujine, to počno tudi v drugih evropskih državah. V petek je Nemčija sporočila, da bo operacija reševanja Nemcev iz tujine trajala še vsaj dva tedna. V tem času bodo organizirali številne posebne polete. Nemški zunanji minister Heiko Maas je prejšnji teden napovedal, da se bodo Nemci, ki so obtičali v tujini, vrnili s pomočjo potovalnih agencij in letalske družbe Lufthansa.V operacijo je bilo zajetih okoli 200.000 Nemcev, od katerih so jih okoli 160.000 pripeljali domov v manj kot dveh tednih. (vir: STA)