Prihod pred hotel Epic v Postojni. Foto: BoBo
Prihod pred hotel Epic v Postojni. Foto: BoBo

Vsi so bili testirani že v Španiji

Civilni štab za Notranjsko je v soboto na Facebooku zapisal, da so bili ti državljani v karanteni pred odhodom iz Španije in da bodo v dvotedenski karanteni tudi še po prihodu v Slovenijo.

"Vsi so bili že nekajkrat testirani in nihče med njimi ni okužen z novim virusom. Zato smo prepričani, da z njihovim sprejemom ne ogrožamo nikogar, samo pomagamo našim rojakom, da se bodo čim prej zdravi vrnili domov, kjer bodo s svojimi družinami tako kot vsi ostali čakali, da premagamo svetovno pandemijo bolezni covid-19," so zapisali.

Dodali so, da je prevoz z Brnika do Postojne z dvema vojaškima avtobusoma potekal brez postankov, pred hotelom pa so goste pričakali predstavniki civilne zaščite in Rdečega križa. Sodržavljanom v karanteni bo ves čas na voljo zdravstvena oskrba, če jo bodo potrebovali. Njihovo bivanje v hotelu bo sicer zaprtega tipa, torej do konca karantene ne bodo smeli zapuščati hotela in se gibati po okolici. Zdaj bosta zanje skrbela po dva pripadnika civilne zaščite in Rdečega križa, prav tako so v ta namen najeli tudi varnostnika. Če bo le mogoče jih bodo že danes tudi testirali na prisotnost novega koronavirusa, sicer pa v prihodnjih dneh.

Tudi druga skupina iz Madrida napotena v karanteno

Postojnski župan Igor Marentič je dejal, da so bili potniki ob prihodu zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani. "Pričakovali smo malo več nervoze, a ni bilo nobenega problema," je pojasnil župan. Marentič je dejal, da se zaveda, da nameščenim v hotelu ne bo ravno prijetno, sploh ob dejstvu, da so bili že v Španiji v 14-dnevni karanteni. Tudi tu bodo zaprti v hotelskih sobah - vsaka ima kopalnico in sanitarije, prav tako je v vsaki sobo okno, medtem ko balkonov ni.

Karanteno ponujajo zasebniki in javne ustanove

Seznam prostorov za karanteno Slovenk in Slovencev, ki jih po vrnitvi v domovino čaka 14-dnevna karantena, je pod pristojnostjo Civilne zaščite. Njen poveljnik Srečko Šestan poudarja, da je odziv dober in da se je nabralo kar nekaj ponudb. "Ponujajo se tako zasebniki kot javne ustanove," je glede prostorov za karanteno povedal Šestan in izrazil upanje, da bo tako prostora dovolj za vse, ki se vračajo z ogroženih območij.

Sorodna novica Bruselj za vračanje državljanov namenja 75 milijonov evrov

Na vprašanje, koliko zmogljivosti za karantene bo treba še zagotoviti, Šestan odgovarja, da jim potrebe sproti sporočajo z zunanjega ministrstva. "Ko pripravijo prevoz, šele takrat dobimo informacijo, koliko ljudi prihaja, in nato se skupaj odločimo, kam jih bomo namestili. Tudi na podlagi mnenja epidemiologov, ki skupaj z ministrstvom za zdravje pripravljajo odločbo," je proces urejanja nastanitvenih zmogljivosti v pogovoru za Radio Slovenija opisal Šestan. Še pred namestitvijo se o tem nato dogovorijo s predstavniki lokalne skupnosti in poveljniki občinskih civilnih zaščit. O tem, kako bodo ravnali s tistimi, ki v karanteno pridejo zdravi in potem zbolijo, bo odločala stroka.

V domovino jih želi še več sto

Oglasil se nam je Slovenec, ki je zapisal, da so se v soboto na evakuacijskem letu Austria Airlines iz Peruja do Dunaja vrnili tudi trije slovenski državljani. Na omenjem letalu so bili sicer državljani iz več evropskih držav. Ob tem se je zahvalil slovenskemu veleposlaništvu v Buenos Airesu in dodal, da so v Peruju ostali še najmanj štirje Slovenci.

Vrnitve domov si po poročanju Radia Slovenija želi še več sto Slovenk in Slovencev. Ob zadostnem interesu bo ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo poseben polet iz Lizbone. Ta je predviden v torek, 31. marca, zvečer. Na uradnem profilu Twitterja slovenskega veleposlaništva v Braziliji so ob tem opozorili, da lahko povezavo za vrnitev v domovino izkoristijo vsi tisti, ki bodo danes z letalskim prevoznikom TAP v Lizbono leteli iz Ria in Sao Paula, ter tisti, ki bodo v portugalsko prestolnico iz Sao Paula poleteli jutri z letalskima prevoznikoma TAP ali Latam. Vse povratnike iz Brazilije, ki bi potrebovali povezavo od Lizbone do Slovenije, pozivajo, naj to sporočijo na elektronsko pošto vbi@gov.si.

Včeraj je po navedbah zunanjega ministrstva proti Dunaju poletelo tudi sedem slovenskih državljanov, ki so se vračali z Balija.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.