V evropski banki so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB-ja na notranjem omrežju Banke Slovenije. Foto: BoBo
V evropski banki so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB-ja na notranjem omrežju Banke Slovenije. Foto: BoBo
false
Komisija ni sprožila postopka za ugotavljanje kršitev evropskega pravnega reda, ki se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje, nato pa tožba na Sodišču EU-ja, niti katerega koli drugega pravnega postopka. Foto: BoBo

Tako so zanikali neuradne navedbe, da naj bi komisija vložila tožbo oziroma pravno ukrepala proti Sloveniji zaradi lanskih preiskav v slovenski centralni banki. "Nismo začeli pravnih postopkov. Seveda pa smo v stiku s slovenskimi oblastmi in Evropsko centralno banko (ECB) glede te pomembne zadeve," so sporočili iz tiskovne službe komisije.

Že pred dnevi so v komisiji poudarili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov glede slovenske centralne banke - izpostavili so, da so v stiku s slovenskimi oblastmi v povezavi s to zadevo, seveda brez kakršnega koli vmešavanja v nacionalne preiskave.

Pismo komisije, ki nima pravnega značaja
Neuradno je slišati, da je komisija konec lanskega leta Sloveniji poslala tako imenovano "pilotno pismo", v katerem je prosila za določena pojasnila o dogajanju, a to pismo nima pravnega značaja. Slovenska stran je na to pismo po neuradnih informacijah odgovorila konec januarja. Komisija se še odloča, ali se bo na slovenski odgovor odzvala oziroma kako se bo nanj odzvala. Tega, kako so v komisiji zadovoljni s slovenskimi pojasnili, ni bilo mogoče izvedeti, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Komisija torej ni sprožila postopka za ugotavljanje kršitev evropskega pravnega reda, ki se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje, nato pa tožba na Sodišču EU-ja, niti katerega koli drugega pravnega postopka.

Kakršne koli druge informacije v povezavi s tem po neuradnih bruseljskih navedbah preprosto niso točne in so morda posledica napačnega tolmačenja komunikacije med komisijo in Slovenijo, dodaja STA.

Evropska banka na nogah zaradi preiskave v Sloveniji
Po kriminalističnih preiskavah v Banki Slovenije julija lani je predsednik ECB-ja Mario Draghi takrat pri slovenskem državnem tožilstvu in Evropski komisiji protestiral zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB-ja. V evropski banki so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB-ja na notranjem omrežju Banke Slovenije.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljen v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema. Pri Evropski komisiji pa so takrat dejali, da čakajo rezultate preiskave in da pozorno spremljajo razvoj dogodkov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v sporu med ECB-jem in tožilstvom po poročanju POP TV-ja presodilo, da so bili postopki zakoniti in da zaseženi podatki ne predstavljajo arhiva ECB-ja. Sodba sicer ni dostopna javnosti, prav tako se nanjo do zdaj niso odzvali v ECB-ju.