Bulčeva je pred poslanci odgovarjala skoraj tri ure. Foto: EPA
Bulčeva je pred poslanci odgovarjala skoraj tri ure. Foto: EPA
Violeta Bulc
Za zaslišanje je imela Bulčeva samo štiri dni časa. Foto: EPA
Marko Pavliha o nastopu Bulčeve
Slovenija si je po potrditvi Bulčeve oddahnila

Bruseljski tednik European Voice v članku z naslovom Bulčeva pridobila nejevoljne poslance na svoji spletni strani navaja, da Bulčeva ni imela nobene izmed težav, s katerimi se je spopadala Alenka Bratušek, prvotna izbira iz Slovenije, ki so jo evropski parlamentarci zavrnili pred dvema tednoma po katastrofalnem zaslišanju.

Čeprav je imela Bulčeva manj kot teden dni časa za pripravo na zaslišanje, ji poslanci niso prizanašali. Številni člani odbora so bili nezadovoljni zaradi izgube Slovaka Maroša Šefčoviča, ki je bil sprva predviden za prometni resor, zdaj pa je kandidat za položaj podpredsednika za energetsko unijo, ki je bil sprva namenjen Bratuškovi.

Čeprav za številne poslance ni bila prva izbira in je v domovini politična novinka, je imela močan uvodni govor, v European Voiceu piše Cynthia Kroet. Pri tem je izpostavila njeno izjavo, da se promet v Evropi prepogosto jemlje za nekaj samoumevnega in da se ga podcenjuje ter da upa, da bodo v njej prepoznali strastno zagovornico tega sektorja.

Avtorica članka še dodaja, da se je v prvih odgovorih Bulčeva pokazala kot entuziastična, proti koncu zaslišanja pa je delovala utrujeno in njeni odgovori so bili manj prepričljivi. Ni podala veliko močnih zavez in skoraj vsi njeni odgovori so se začeli s trditvijo, da je EU v preteklosti delal prav, so pa potrebne izboljšave. Zaslišanje tako ni bilo zelo vznemirljivo, je še zapisala.

Dobra popotnica za celotno komisijo
Bruseljski spletni bilten EurActiv pa je v članku z naslovom Bulčeva hodila po žerjavici ... in preživela izpostavil, da je Bulčeva, ki naj bi se urila za šamanko in hodila po žerjavici, na zaslišanju naredila odličen vtis. Njeno zaslišanje je bilo vitalnega pomena za celotno novo komisijo Jean-Clauda Junckerja in zdaj je mogoče varno napovedati, da bo Junckerjeva komisija lahko delo začela s 1. novembrom, piše.

Izpostavlja tudi, da je v nasprotju z Bratuškovo, ki je večji del zaslišanja govorila slovensko, Bulčeva govorila v tekoči angleščini. Ni delovala napeto in nekateri so na Twitterju njeno zaslišanje primerjali s kramljanjem ob ognju.

Ugotavlja tudi, da je potrdila Junckerjevo oceno, da se hitro uči, saj je imela za pripravo na zaslišanje samo štiri dni časa, nima pa niti izkušenj na področju prometa.

Meni še, da gre za netipično in čustveno osebo, saj je med drugim dejala, da ima rada naravo. Kot opazno razliko z drugimi kandidati pa EurActiv izpostavlja to, da je namesto trditve "če bom potrjen" dejala "če bo komisija potrjena v sredo".

Na potrditev Bulčeve je mogoče gledati tudi kot na osebno zmago Guya Verhofstadta, vodje liberalnega Aldeja, ki je tvegal in jo podprl kljub namigom, da bi Slovenija morala kandidirati osebo z ustreznejšim ozadjem, sklene EurActiv.

Bruseljski EUobserver medtem piše, da sta imeli Bulčeva in ekipa, ki se ji je v nekaj dneh pomagala naučiti vse o prometnem resorju, v ponedeljek zvečer dober razlog za proslavljanje, saj še pretekli teden ni bilo gotovo, da bo podjetnici z malo političnimi izkušnjami uspelo prestati zaslišanje. A v ponedeljek je ni nihče spraševal niti o tem niti o šolanju za šamanko, izpostavlja.

Na Valu 202: Zakaj so nam vzeli vesolje; radijska kolumna Marka Radmiloviča

Marko Pavliha o nastopu Bulčeve
Slovenija si je po potrditvi Bulčeve oddahnila