Britanski premier David Cameron je britanskim poslancem predstavil dogovor z EU-jem. Foto: Reuters
Britanski premier David Cameron je britanskim poslancem predstavil dogovor z EU-jem. Foto: Reuters
Cameron poslancem predstavil dogovor z EU

Cameron, ki je v petek s preostalimi članicami EU-ja dosegel dogovor o reformah povezave, je v svojem govoru poudaril, da bi izstop Velike Britanije iz EU-ja ogrozil gospodarsko in nacionalno varnost države. Dejal je, da tisti, ki zagovarjajo izstop, ne morejo ponuditi drugega kot negotovosti.

Izstopa Velike Britanije si želi le Putin
"Ko govorimo o službah ljudi, ne moremo kar reči, da bo vse dobro,"
je povedal Cameron. "Z gospodarskimi posledicami izstopa se bomo morali primerno spopasti," je opomnil. Opozoril pa je tudi na vojaške grožnje Rusije in skrajne sunitske skupine Islamska država. "Naš izstop si želi le Vladimir Putin. Ni pravi čas za delitev Zahoda," je poudaril britanski premier.

Cameron: Drugega referenduma ne bo
"Moramo se zavedati, da gre za dokončno odločitev,"
je v nagovoru poslancev še dejal Cameron in dodal, da morebitnega drugega referenduma ne bo. Nekateri so namreč namigovali, da bi Britanci na referendumu, ki bo 23. junija, najprej glasovali za izstop iz EU-ja, si nato izpogajali boljši dogovor, ki bi ga pozneje potrdili na drugem referendumu. "Žal poznam veliko zakoncev, ki so začeli ločitveni postopek, a ne poznam nobenega, ki ga je začel za to, da bi pozneje obnovil poročne zaobljube," je bil slikovit Cameron.

Ključne točke dogovora Britancev z EU-jem so poleg možnosti omejitve socialnih pravic nebritanskim delavcem na Otoku za sedem let še zagotovilo, da evrsko območje ne more spodkopati enotnega trga, zaščita britanskega funta in izrecna potrditev, da evro ni edina denarna enota v EU-ju ter zagotovilo, da britanskim davkoplačevalcem ne bo nikoli treba reševati evrskih držav pred bankrotom. Velika Britanija je tudi dobila zagotovila, da ji ne bo treba sodelovati v poglabljanju evropske integracije. Država ne bo nikoli članica schengena, prav tako pa ne bo nikoli sodelovala v morebitni evropski vojski.

Johnson proti EU-ju, Škoti za
A vsi ne podpirajo Cameronovega dogovora z EU-ja, med njimi tudi londonski župan Boris Johnson, sicer Cameronov strankarski kolega v konservativni stranki. Johnson meni, da bi bil izstop Združenega kraljestva iz EU-ja "glas za pravo spremembo". Cameron je sicer prvi udarec doživel že v soboto, ko se je za izstop Velike Britanije iz EU-ja opredelilo šest ministrov njegove vlade, tudi njegov tesen sodelavec, pravosodni minister Michael Gove. Brexit zagovarja tudi vodja UKIP-a Nigel Farage, ki meni, da bi glas proti pomenil, da je Velika Britanija tista, ki vodi lastno usodo. So pa odločno za obstanek v Uniji Škoti in v primeru Brexita celo grozijo z novim referendumom o škotski neodvisnosti.

Cameron poslancem predstavil dogovor z EU