David Cameron je dejal, da bo dogovor jutri priporočil vladi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
David Cameron je dejal, da bo dogovor jutri priporočil vladi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pogajanja z Britanci zavlekla vrh EU-ja

Podrobnosti dogovora za zdaj uradno niso znane. Po neuradnih informacijah je britanskemu premierju Davidu Cameronu uspelo doseči možnost omejitve socialnih pravic nebritanskim delavcem na Otoku za sedem let. Kot poroča BBC, je v dogovoru tudi zapisano, da lahko Velika Britanija sprejme izredne ukrepe za zaščito Cityja.

Britanski premier David Cameron je na Twitterju zapisal, da je dosegel dogovor, ki bo Veliki Britaniji zagotovil poseben status v Evropski uniji. Dogovor bo jutri priporočil svoji vladi.

Velika Britanija je svoje zahteve za reformo EU-ja opredelila v štirih košaricah, ki pokrivajo vprašanje socialnih pravic priseljencev iz preostalih članic EU-ja, odnos med članicami z evrom in brez njega, suverenost držav in krepitev konkurenčnosti.

Odzivi po sprejetju dogovora
Po mesecih težkega dela je bil britanskemu narodu ponujen dober in pošten dogovor. Evropska unija je odločena biti združena z Veliko Britanijo, je tvitnil estonski premier Taavi Roivas. "David Cameron se je odločno bojeval za Veliko Britanijo. Dober dogovor za Veliko Britanijo in za EU. Čestitke!" je zapisal danski premier Lars Lokke Rasmussen.

Kompromis je bil dosežen drugi dan vrha voditeljev osemindvajseterice, ki so tako v Bruslju zapečatili za vse sprejemljiv dogovor o britanskih zahtevah za reformo Unije, ki naj bi zagotovil obstanek Otoka v Uniji.

Pogajanja z Britanci zavlekla vrh EU-ja