"To je pa ravno tisto, na kar nekateri opozarjajo, da če bi padel schengen, bi to pomenilo začetek konca EU-ja," je še poudaril Erjavec. Foto: BoBo
Žičnata ograja na slovensko-hrvaški meji
Nizozemci so potrdili neuradne pogovor o "mini schengenu", v katerem pa naj ne bi bilo Slovenije. Vse govorice so v Bruslju na sedežu EU-ja zanikali. Foto: Reuters
Karl Erjavec
Erjavec svari pred nevarnostjo ukinitve schengenskega območja. Foto: BoBo

"To je pa ravno tisto, na kar nekateri opozarjajo, da če bi padel schengen, bi to pomenilo začetek konca EU-ja," je še poudaril Erjavec.

Nizozemska vlada premierja Marka Rutteja po neuradnih informacijah namreč proučuje možnost vzpostavitve manjšega območja brez notranjih meja, v katerem bi bili poleg Nizozemske le še Belgija, Luksemburg, Nemčija in Avstrija.

Cerar: predlog nesprejemljiv za Slovenijo
Ta predlog, če drži, je popolnoma nesprejemljiv za Slovenijo. Slovenija je kredibilna članica schengenskega območja in ima kljub povečanemu obsegu migracij nadzor nad schengensko mejo, poudarja premier Miro Cerar.

Smisel schengna je ravno v tem, da notranje meje v EU niso potrebne. Ta neformalni predlog Nizozemske bi bil tudi v neskladju s pravom EU, je še poudaril Cerar. "To dejansko kaže na potrebo, da okrepimo zunanjo mejo med Grčijo in Turčijo, ki je hkrati zunanja schengenska meja in da pri tem pomagamo obema državama," je še dodal.

Mini schengen brez Slovenije
Nekakšno območje "mini schengen" bi delovalo skupaj in natančneje nadziralo svoje zunanje meje, piše nizozemski Telegraaf. Namen je izboljšati nadzor nad prihajanjem številnih prosilcev za azil. Šlo naj bi sicer za ukrep v skrajni sili, če res nič drugega ne bo delovalo.

V Ruttejevi desnoliberalni Stranki za svobodo in demokracijo (VVD) so že potrdili, da bodo načrt o "mini schengenu" podprli, saj da je "pritok beguncev tako velik, da so potrebni nekonvencionalni ukrepi". V veliki vladni koaliciji v Haagu so poleg VVD-ja še laburisti (PvdA).

A to idejo bo zelo težko izpeljati, še posebej glede na to, da Nizozemska z januarjem prevzema polletno predsedovanje Svetu EU-ja.

Bruselj ne komentira
V Evropski komisiji te ideje Nizozmske ne komentirajo. "Govoric ne bomo komentirali, nobenega uradnega predloga nismo prejeli glede tega," je dejala govorka komisije za migracije Natasha Bertaud.

Govorka je ob tem spomnila, da bo v petek v Bruslju izredno zasedanje notranjih in pravosodnih ministrov EU-ja, ki bodo razpravljali zlasti o nadzoru zunanjih meja EU-ja. "Ta sestanek bo priložnost za članice za predstavitev vseh idej, ki jih imajo," je dejala.

Neuradno v Bruslju pravijo, da se o tej ideji ne razpravlja in da so zanjo izvedeli iz medijev. Prav tako dvomijo, da bi katera članica v petek na izrednem zasedanju dejansko odprla razpravo o tem.

Cerar odločno zavrnili idejo mini schengena
Zaokrožila ideja o mini schengenu
Cerar odločno zavrnili idejo mini schengena
Zaokrožila ideja o mini schengenu