Predsednik vlade Miro Cerar je v odgovorih na poslanska vprašanja zagotovil, da se varnostno tveganje v Sloveniji po napadih v Parizu ni povečalo. Foto: BoBo
Predsednik vlade Miro Cerar je v odgovorih na poslanska vprašanja zagotovil, da se varnostno tveganje v Sloveniji po napadih v Parizu ni povečalo. Foto: BoBo
Državni zbor
Poslanska vprašanja ministrom bodo izjemoma na vrsti šele zadnji dan seje, 24. novembra. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
false
Jože Tanko (SDS) je na današnji seji DZ-ja ocenil, da ukrepi Slovenije na meji zlasti z varnostnega vidika niso zadostni. Med prebežniki je po njegovih besedah vse večji delež teroristov, ki v Evropo prihajajo s točno določenimi nalogami. Napad, podoben nedavnemu v Parizu, se lahko zgodi v kateri koli državi na begunski poti ali v ciljni državi. Foto: BoBo

Premier Miro Cerar je poslancem zatrdil, da Slovenija v državo ne pušča oboroženih ljudi. Takšne trditve so nezaslišano podcenjevanje policije in organov, je dejal premier v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SDS-a Jožeta Tanka. Pojasnil je, da stopnja varnostne ogroženosti v Sloveniji ta hip ni povečana.

Po Tankovi oceni ukrepi Slovenije na meji zlasti z varnostnega vidika niso zadostni. Med prebežniki je po njegovih besedah vse večji delež teroristov, ki v Evropo prihajajo s točno določenimi nalogami. Napad, podoben nedavnemu v Parizu, se lahko zgodi v kateri koli državi na begunski poti ali v ciljni državi, meni Tanko, ki so ga zanimali prihodnji ukrepi vlade za zavarovanje varnosti.

Premier je v odgovoru med drugim poudaril, da Slovenija kot tranzitna država tok migrantov uspešno usmerja. Po njegovih besedah se je izkazala celo kot ena najkompetentnejših pri obvladovanju krize. Izpostavil je tudi, da Slovenija v tej zgodbi ni sama, saj od številnih držav EU-ja dobiva pomoč v policistih in opremi. Prav tako so v rednem stiku z notranjimi ministrstvi držav na balkanski poti, z državami EU-ja pa so v stiku tako na politični ravni kot na ravni obveščanja.

Sicer pa je Cerar poudaril, da varnostni organi po petkovih napadih v Franciji ohranjajo povečano stopnjo budnosti. Tudi vlada prek ustreznih institucij spremlja varnostne razmere v Sloveniji in Evropi. V soboto je tudi zasedal sekretariat sveta za nacionalno varnost, vendar pristojni organi niso zaznali povečanega varnostnega tveganja v Sloveniji. Če bi svet zaznal povišano stopnjo ogroženosti, bi vlada takoj ukrepala, je še zagotovil Cerar."Varnostni organi v povečani budnosti"
Cerar se sicer zaveda, da "zadeve niso nedolžne" in da so med prebežniki tudi ljudje, ki lahko pomenijo varnostno tveganje. Vlada pa je bila po oceni premierja vseskozi pripravljena na prebežniški val. "Krizo smo pričakali pripravljeni, ukrepe pa stopnjujemo glede na razvoj dogodkov," je povedal in napovedal, da bo Slovenija kot varnostno ozaveščena država ukrepe tudi nadaljevala. Tanku pa je očital, da zanemarja humanitarni vidik problematike. "Ni vsak begunec ali migrant terorist," je še pristavil Cerar.

Ograja je začasna ovira
Cerar je odgovoril tudi na vprašanje Luke Mesca (ZL), čemu služi bodeča žica, ki so jo postavili na meji s Hrvaško. Po Mesečevem mnenju so namreč ukrepi vlade skrajni, ni pa jasno, čemu služijo, saj se vprašanje beguncev ni izkazalo kot varnostno vprašanje in ni prišlo do porasta kriminalnih dejanj.

Premier je pojasnil, da do kriminalnih dejanj ni prišlo, ker imamo policijo, ki v velikem številu in z velikimi napori nadzira situacijo, možnosti izbruhov nereda pa preprečujejo tudi prostovoljci in drugi. Po Cerarjevih besedah je naloga vseh nas, da smo humanitarni, da begunce usmerjamo nadzorovano, da preprečimo varnostna tveganja ter beguncem omogočimo, da lahko pri nas nekaj časa ostanejo. "Zato potrebujemo kapacitete in nadzor na mejah," je pojasnil premier in poudaril, da gre za začasne ovire, ki jih bodo z veseljem umaknili, ko bo migrantska problematika ugasnila.

Cerar je vnovič poudaril, da je varnostna ograja na meji usmerjevalna ograja. Na očitke poslanca je odgovoril, da Slovenije niso zagradili in da je tudi ne nameravajo, če to ne bo skrajno nujno. Ob tem je opozoril na primer, če Avstrija zapre mejo in bi se v Sloveniji znašlo večje število beguncev.

Po njegovih besedah je Slovenija kot odgovorna članica EU-ja in država, ki varuje schengensko mejo, dolžna preprečiti humanitarno katastrofo. "Ne moremo kar vzeti beguncev, za katere ne moremo poskrbeti, da imajo hrano in da so na toplem," je dejal premier. Po njegovih besedah moramo dati tudi signal državam jugovzhodno od nas, da so tudi one dolžne nositi del bremena.

Vsi smo do neke mere povezani
Nepovezana poslanka Alenka Bratušek pa je zastavila vprašanje glede zadnjih imenovanj uprave SDH-ja, in sicer, ali je v Sloveniji res nemogoče voditi vlado brez povezave z lobiji.

"Če bomo za vsako zvezo implicirali, da gre za koruptivne povezave, naša država, ki ima dva milijona prebivalcev, ne more ne dihati, kaj šele preživeti," je premier Miro Cerar odvrnil na navedbe Bratuškove o povezavah politike z izbranimi kadri v SDH-ju. V Sloveniji je po njegovih besedah težava ta, da "smo vsi do neke mere povezani".

Navedbe Bratuškove, da je član SMC-ja dobil službo v Hotelih Bernardin, od koder je na čelo Slovenskega državnega holdinga (SDH) prišel Marko Jazbec, ki je sporen tudi zaradi nekdanje službe v NLB-ju, ter o konfliktu interesov ene izmed nadzornic SDH-ja, češ da je povezana s Savo, pa je pospremil z besedami: "Vaša domišljija je neverjetna."

Bratuškova je vladi očitala, da je izkoristila migrantsko krizo za politične menjave v SDH-ju. Cerar je, kot je dejal, "nedostojno trditev" odločno zavrnil in ponovil: "Vlada je kot skupščina imenovala nov nadzorni svet SDH-ja. Ta je v skladu s pristojnostmi in s pomočjo strokovnih komisij povsem avtonomno imenoval novo upravo SDH-ja s kompetentnimi strokovnjaki."

"Vlada zaupa nadzornikom SDH-ja in postopku, ki je bil izveden in ki je trajal dlje časa," je dejal. Če pa se bo z dokazi izkazalo, da kaj ni bilo prav, bo vlada ukrepala, je znova povedal. Do zdaj takšnega dokaza še ni bilo, je dodal.

Minuta molka v DZ-ju
Minuta molka v DZ-ju