Minister Cerar, ki opravlja le tekoče posle, se je v pogovorih z gostiteljem, turškim kolegom Mevlütom Cavusoglujem posvetil predvsem krepitvi dvostranskih odnosov in gospodarskega sodelovanja v skladu s strateškim partnerstvom, ki sta ga Slovenija in Turčija sklenili marca 2011.

Slovenski zunanji minister Miro Cerar, ki opravlja le tekoče posle, je na dvodnevnem obisku v Turčiji. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister Miro Cerar, ki opravlja le tekoče posle, je na dvodnevnem obisku v Turčiji. Foto: EPA

V tem smislu sta se zavzela za okrepitev sodelovanja med državama na področju energetike, logistike, informacijske in komunikacijske tehnologije, kmetijstva, turizma, športa in znanosti.

Cerar: Odnosi s Turčijo so prijateljski
Cerar je odnose s Turčijo označil za prijateljske, pogovore s Cavusoglujem pa za konstruktivne. Zadnjič sta se sicer sešla septembra na Bledu ob robu Blejskega strateškega foruma, na katerem je Cavusoglu že reden gost.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Cerar, sta se ob temah dvostranskega sodelovanja v pogovorih posvetila tudi vprašanju migracij, razmeram na Bližnjem vzhodu in Zahodnem Balkanu, pa tudi odnosom med EU-jem in Turčijo.

Ti so precej zapleteni, predvsem zaradi poskusa državnega udara v Turčiji leta 2016, ko turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v Evropi ni dobil take podpore, kot jo je pričakoval. S precej evropskimi državami se je zapletel v prepire in spore.

Pogajanja med EU-jem in Turčijo stojijo

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Odnosi med Turčijo in Evropsko unijo so se v zadnjih letih poslabšali. Foto: EPA
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Odnosi med Turčijo in Evropsko unijo so se v zadnjih letih poslabšali. Foto: EPA

Pogajanja Turčije o članstvu v EU-ju so že nekaj časa na ledu, tudi zaradi ciprskega vprašanja. Evropska komisija ocenjuje, da se stanje demokracije v Turčiji poslabšuje. Vse več evropskih držav zato meni, da Turčija nima mesta znotraj EU-ja. Poleg tega Erdogan pogosto grozi, da bo odpravil dogovor z EU-jem glede zaustavljanja nezakonitih migracij iz leta 2016, ker da Unija ne izpolnjuje svojih obveznosti. Unija je namreč Ankari obljubila šest milijard evrov pomoči za begunce, v zameno pa je ta ustavila njihov množični pohod proti Zahodni Evropi.

Cerar za krepitev sodelovanja med EU-jem in Turčijo
Cerar se je danes v Ankari zavzel za krepitev medsebojnega zaupanja med EU-jem in Turčijo, pri tem pa poudaril, da je Turčija ključen partner pri zaustavljanju nezakonitih migracijskih tokov po zahodnobalkanski poti. "Slovenija priznava prizadevanja Turčije pri obravnavi migrantov in beguncev iz Sirije ter aktivno sodeluje pri finančni podpori znotraj mehanizmov EU-ja," je dejal minister. Zavzel se je tudi za krepitev boja proti organiziranemu tihotapljenju prebežnikov.

Treba je zgraditi most zaupanja
Izrazil je pričakovanje, da se bodo nesoglasja med EU-jem in Turčijo razrešila in da se bo nadaljevala turška pot v EU. Slovenija podpira turško članstvo v EU-ju, vendar ob spoštovanju pogojev, kot so načela pravne države, človekove pravice in drugi standardi EU-ja, je dejal Cerar. "Treba je zgraditi most zaupanja," je še dejal minister. S Cavusoglujem sta se dotaknila tudi razmer na Bližnjem vzhodu, zlasti na severu Sirije, kjer je Turčija oktobra lani izvedla sporno vojaško ofenzivo. Cerar je glede tega dejal, da "Slovenija še naprej poziva vse strani, naj podprejo takojšnjo prekinitev sovražnosti na severozahodu Sirije".

V torek poslovna konferenca Slovenija – Turčija
Cerar bo dvodnevni obisk v Turčiji nadaljeval v torek v Carigradu, kjer bo sodeloval na poslovni konferenci Slovenija – Turčija. Na njej se bo turškemu trgu predstavilo 13 slovenskih podjetij iz različnih panog – od Duola, Pipistrela do Luke Koper. Občina Bled pa bo predstavila svoje turistične zmogljivosti. V sklopu konference bo potekalo tudi zasedanje slovensko-turške mešane komisije za gospodarsko sodelovanje, ki ji sopredsedujeta Cerar in turški minister za gospodarsko sodelovanje Mehmet Muharrem Kasapoglu. Zadnjič se je ta komisija sešla 22. novembra lani v Sloveniji na Brdu pri Kranju.