V Carigradu je uradno registriranih pol milijona Sircev. Foto: Reuters
V Carigradu je uradno registriranih pol milijona Sircev. Foto: Reuters

Tarča preselitev so Sirci, ki so bili sprva registrirani v drugih delih države, strokovnjaki pa ocenjujejo, da bi lahko načrti oblasti prizadeli 300.000 Sircev, ki živijo v največjem turškem mestu, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Poleg omenjenih Sircev je bilo po besedah guvernerja Carigrada iz mesta lani preseljenih še dodatnih 37.582 "neregularnih migrantov". Njihovo državljanstvo sicer ni objavljeno, prav tako ni znano, kam so bili preseljeni.

Turške oblasti od julija lani iz Carigrada odstranjujejo neregistrirane Sirce kot odziv na nasprotovanje javnosti in vse večje gospodarske težave.

Organizacije za zaščito človekovih pravic in nevladne organizacije so bile še posebej kritične do načrta turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kot trdijo, so bili nekateri Sirci izgnani nazaj na vojna območja v Siriji. Vlada je takšne izgone zanikala.

Turčija je sprejela okoli 3,6 milijona sirskih beguncev in jim dodelila začasno zaščito. Samo v Carigradu je uradno registriranih več kot 500.000 Sircev.

V skladu z dogovorom z EU-jem iz leta 2016 Turčija ustavlja prebežnike na njihovi poti iz Turčije v EU v zameno za več milijard evrov evropskih sredstev.