Cerarja je Guardianova ekipa obiskala v Ljubljani. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Borut Živulović
Cerarja je Guardianova ekipa obiskala v Ljubljani. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po pisanju Guardiana je slovenski premier Miro Cerar prvi voditelj katere od 27 držav članic Evropske unije (EU), ki je javno priznal, česar se v Londonu vse bolj bojijo. V zadnjih tednih je po Cerarjevih besedah postalo jasno, da strani to jesen ne bosta dosegli razširitev pogajanj, piše na spletni strani časnika.

Kot je povedal Cerar, so bila stališča obeh strani v prvih pogajanjih preveč različna, da bi jih lahko zbližali, Velika Britanija (VB) pa je dala nekaj nerealističnih predlogov. Med njimi je omenil predlog o prihodnji carinski ureditvi. Po njem bi Velika Britanija izstopila iz enotnega evropskega trga, a se dogovorila o novi carinski uniji, v kateri bi uživala vse sedanje ugodnosti, poleg tega pa bi se lahko sama pogajala o prostotrgovinskih sporazumih s preostalim svetom.

Evropski svet bo oktobra odločal, ali so pogajanja v zvezi s ključnimi vprašanji pravic državljanov, finančne poravnave in meje z Irsko dosegla sprejemljive rezultate, šele nato pa se bodo pogajali o drugih pomembnih vprašanjih, tudi o prihodnjih trgovinskih odnosih. Voditelji 27 članic unije morajo odločitev sprejeti soglasno.

"Menim, da bo proces trajal dlje, kot smo pričakovali na začetku pogajanj. Na mizi je preveč zahtevnih tem in ne moremo pričakovati, da bodo vse te zadeve rešene po časovnici, ki smo si jo zastavili na začetku," je dejal Cerar. Dodal je, da je zdaj pomembno, da pogajalski strani v razumnem roku rešita tri ključna vprašanja, šele takrat bo optimizem mogoč. Priznal je, da je vprašanje finančne poravnave težko, a ga je treba rešiti, tako kot vprašanje pravic državljanov.

Britanci: Vse izredno dobro
Glavni britanski pogajalec David Davis je sicer še prejšnji teden zagotavljal, da pogajanja potekajo izredno dobro. Minulo nedeljo pa je v članku za Sunday Times vztrajal, da je vprašanje meje z Irsko samo po sebi povezano s prihodnjim dogovorom glede carin z EU-jem. "Obe strani morata kmalu začeti govoriti o našem prihodnjem partnerstvu in mi si želimo, da bi se to zgodilo po oktobrskem Evropskem svetu," je dejal.

Cerar je po navedbah Guardiana sicer namignil, da bi se začetek druge faze pogajanj o brexitu lahko zamaknil do decembra ali januarja prihodnje leto. To po pisanju časnika pomeni, da bo Velika Britanija morala doseči sporazum v samo desetih mesecih, če želi preprečiti trd pristanek britanskega gospodarstva marca 2019, ko naj bi zapustila unijo.