Stolpnico, znano kot voki-toki, so dokončali leta 2014. Foto: EPA
Stolpnico, znano kot voki-toki, so dokončali leta 2014. Foto: EPA
London
Zadnje velike nepremičninske posle na Otoku so sklenili Katarci in Kitajci. Foto: EPA

Kot navaja nepremičninski posrednik Cushman & Wakefield, gre za največji nepremičninski posel ne Otoku doslej. Voki-toki, kot imenujejo stolpnico na 20 Fenchurch Street, ima 34 nadstropij in leži v delu Cityja, kjer imajo sedež predvsem zavarovalniške družbe. Pod medijskimi žarometi se je stolpnica, končana leta 2014, znašla že leto prej, ko so mediji pisali, da naj bi odsev sončnih žarko s steklene povrišine stavbe poškodoval osebna vozila v okolici. Njegovo stekleno pročelje je namreč delovalo kot ojačevalec sončne svetlobe in s tem tudi temperature v neposredni okolici, zaradi česar so morali snovalci poseči po dodatnih ukrepih.

Kupujejo Katarci, Kitajci ...
To je zadnji v nizu velikih nepremičninskih poslov, ki imajo poleg velikega zneska še en skupni imenovalec: kupci so z Bližnjega in Daljnega vzhoda. Prejšnji rekord je bil "v rokah" stolpnice mednarodne banke HSBC v poslovni črtrti Canary Wharf, ki ga je leta 2014 za 1,175 milijarde funtov kupil katarski državni naložbeni sklad Qatar Investment Authority. Pred nekaj meseci pa je kitajski nepremičninski mogotec Čeung Čung Kju za stolpnico, znano pod imenom strgalnik, odštel 1,15 milijarde funtov.

Vodja enote za London pri Cushman & Wakefield James Beckham je za AFP pojasnil, da gre deloma za učinek padca vrednosti funta po odločitvi za brexit, deloma pa tudi za izraz zaupanja v dolgoročno prihodnost največjega in najbogatejšega velemesta v zahodni
Evropi.

Pri navadnih stanovanjskih nepremičnin stanje drugačno
A medtem ko na trgu poslovnih nepremičnin padajo rekordi, je zgodba drugačna pri navadnih stanovanjskih nepremičninah. Rast inflacije je v navezi s povečano negotovostjo glede posledic brexita namreč zadušila povpraševanje Britancev po nepremičninah.