Atene iščejo zaveznike proti varčevalni politiki EU-ja, s katerimi bi skupaj odgovorili na izzive EU-ja. Foto: EPA
Atene iščejo zaveznike proti varčevalni politiki EU-ja, s katerimi bi skupaj odgovorili na izzive EU-ja. Foto: EPA

Na konferenco, ki naj bi potekala 9. septembra v Atenah, je grški premier povabil predstavnike Francije, Španije, Portugalske, Cipra in Malte.

Že aprila sta Cipras in novi portugalski socialistični premier Antonino Costa podpisala deklaracijo, s katero sta pozvala k ustavitvi varčevalnih politik, ki "zatirajo gospodarsko rast in razslojujejo družbo".

Grčija in Španija imata glede na zadnje podatke Eurostata za april letos najvišjo stopnjo brezposelnosti: Grčija 23,3-odstotno, Španija pa 19,9-odstotno.

Bruselj Atenam: Osredotočite se na reforme
Na pobudo se je med obiskom Aten odzval evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici, ki je opozoril, da bi se morale Atene osredotočiti na reforme, da si povrnejo zaupanje in ugled ter zmanjšajo dolg, namesto da odpirajo vprašanja o mehčanju varčevalnih politik.

S težavami se zaradi v varčevanje usmerjene politike ne spoprijema le Grčija. Italija se ubada s hudo krizo, saj ima tamkajšnji bančni sistem za 360 milijard evrov slabih posojil. Španija in Portugalska morata medtem po pravilih Evropske komisije znižati primanjkljaj pod zahtevane tri odstotke bruto domačega proizvoda, sicer jima grozijo sankcije in še več varčevanja.