Varufakisovo novo gibanje se je napovedovalo že nekaj časa. Foto: Reuters
Varufakisovo novo gibanje se je napovedovalo že nekaj časa. Foto: Reuters
Varufakis pravi, da je treba nemudoma ustaviti razpad Evrope. Foto: Reuters
Varufakis ustanovil levo gibanje

Opozoril je, da bi nacionalistična gibanja v Evropi lahko vodila v podobno politično razdrobljenost kot v 30. letih 20. stoletja. Te težnje in vzpostavljanje novih zidov v Evropi je po njegovih besedah treba ustaviti.


Manifest gibanja Diem25 si lahko (v angleščini) preberete na tej povezavi.

Kritičen je bil tudi do reševanja begunske krize v Evropi. Dejal je, da so ustanove EU-ja v zadnjih mesecih popolnoma odpovedale, posamezne države članice EU-ja pa mislijo samo na lastne interese. Rešitev tega je v večji demokratizaciji evropskih ustanov in v večji preglednosti, je prepričan Varufakis.

Gibanje, ki bo odprto za vse
Novo, vseevropsko politično gibanje na levici se imenuje Gibanje za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM 25). Kot je pojasnil Varufakis, ne gre za vzpostavljanje nove nacionalne stranke, ampak predvsem za gibanje, ki bo prestopalo državne meje in ki bo odprto za vse demokratične sile - od levih in zelenih do socialistov in liberalcev.

Cilj je, da se Evropa demokratizira in da se konča prevlada finančnega kapitala, so na predstavitvi še dejali ustanovitelji novega gibanja. Za to bo potrebna obsežna reforma evropskih ustanov in proces "od spodaj navzgor", so dodali.

Karizmatični levo usmerjeni ekonomist Varufakis je zaslovel kot finančni minister grške levičarske stranke Siriza in se je sicer neuspešno bojeval za zmanjšanje dolžniškega bremena Grčije. Na koncu ga je premier Aleksis Cipras odstavil in z upniki v zameno za nadaljevanje finančne pomoči s sklonjeno glavo podpisal dogovor, ki je bil na mizi in ki še vedno od Grčije terja precejšnja odrekanja in varčevalne ukrepe.

Varufakis je vzpostavitev novega panevropskega gibanja napovedoval že dlje časa. V enem od intervjujev je oktobra dejal, da mu je po izkušnjah z zasedanj finančnih ministrov skupine držav z evrom jasno, da EU ni demokratična in da potrebuje več preglednosti.

Varufakis ustanovil levo gibanje