Foto: EPA
Foto: EPA

Odpira se tudi pot zmanjšanju količine izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 za najmanj 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990, so sporočili iz Bruslja.

"Zelo smo zadovoljni z začasnim dogovorom, ki smo ga sklenili danes," je povedal portugalski minister za okolje Joao Pedro Matos Fernandes, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja.

Novi podnebni cilj je precej velikopoteznejši od sedanjega 40-odstotnega znižanja izpustov v primerjavi z letom 1990. "To je mejnik za EU in močan signal svetu: naša zaveza k podnebno nevtralni Uniji bo usmerjala našo politiko prihodnjih 30 let," je tvitnil podpredsednik Evropske komisije, pristojen za podnebje, Frans Timmermans.

Dogovor je pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Podnebni zakon vodi EU na zeleno pot za eno generacijo. To je naša obvezujoča obljuba našim otrokom in vnukom," je sporočila.

Evropski parlament je sicer težil še k velikopoteznejšemu cilju 60-odstotnega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, a so pogajalci po 15 urah pogovorov popustili in sprejeli predlog vodij držav članic s konca leta 2020 glede 55-odstotnega zmanjšanja.

Je pa Evropskemu parlamentu uspelo pri pogoju vzpostavitve podnebnega sveta, v katerem bo 15 strokovnjakov, ki bodo pomagali pri uveljavljanju ciljev.

Zeleni razočarani, v EPP-ju zadovoljni

Zeleni so sicer razočarani nad dogovorom. "Komaj bomo zadostili pariškemu podnebnemu sporazumu, podnebne spremembe nam ne bodo oprostile," je sporočil poslanec Zelenih Michael Bloss.

Na drugi strani pa dogovor pozdravljajo v politični skupini Evropske ljudske stranke. "Današnji dogovor je zgodovinski. Obveza, da postanemo podnebno nevtralni, je zdaj zakonsko obvezujoča za Evropsko unijo," so sporočili iz EPP-ja.

Začasni dogovor morajo zdaj potrditi še države članice in Evropski parlament.