Milan M. Cvikl kandidra za člana Evropskega računskega sodišča, po Evropskem parlamentu pa kroži anonimka proti njemu. Foto: MMC RTV SLO
Milan M. Cvikl kandidra za člana Evropskega računskega sodišča, po Evropskem parlamentu pa kroži anonimka proti njemu. Foto: MMC RTV SLO
Odbor Evropskega parlamenta potrdil Cvikla

Nekdanjega generalnega sekretarja vlade je podprlo 21 članov odbora, eden je bil proti, dva pa sta se vzdržala. Za podporo je bila sicer potrebna navadna večina od 29 poslancev.

Madžar Tamas Deutsch, eden od Cviklovih izpraševalcev in edini poslanec, ki je glasoval proti, ga je vprašal, ali se mu zdi kandidatura za člana evropskega sodišča ustrezna, glede na to, da leta 2004 ni prejel podpore za predsednika slovenskega Računskega sodišča. Cvikl je odgovoril, da je šlo za tajno glasovanje, na katerem je bila potrebna absolutna večina, pri tem pa je dobil nezaupnico tako levih kot desnih. Evropski poslanec je Cvikla povprašal še, ali bo umaknil kandidaturo, če ga odbor ne podpre in Cvikl je dejal, da gre, če ne dobi zaupanja odbora, nazaj domov.

Po parlamentu zaokrožila anonimka proti podpori Cviklu
Sicer pa je v ponedeljek v Evropskem parlamentu zaokrožilo anonimno pismo, ki naj bi lobiralo proti slovenskemu kandidatu. Tudi sicer se je govorilo, da nekateri slovenski evropski poslanci lobirajo proti Cviklu. Evropski parlament bo o kandidatih za člane Evropskega računskega sodišča glasovali predvidoma prihodnji teden na mini plenarnem zasedanju. A bo izid le posvetovalne narave, saj dokončno odločitev sprejme Svet.

Celoten vprašalnik Cviklu in njegove odgovore si lahko preberete tukaj.

V vprašalniku, ki ga je moral ob vložitvi kandidature izpolniti Cvikl, je moral med drugim navesti tudi tri najpomembnejše odločitve, ki jih je moral sprejeti v svoji poklicni karieri. Kot prvo je Cvikl navedel pripravo ekonomske in denarne osamosvojitve Slovenije, "kar je vključevalo tako tehnične predpogoje kot pripravo centralnobančne ter finančne zakonodaje samostojne države." Druga odločitev je po njegovem mnenju prenos evropske zakonodaje na področju javnih financ v Slovenijo z uveljavitvijo modernega metodološkega in zakonodajnega javnofinančnega okvira. Kot tretjo pa je navedel vzpostavitev pogojev za uveljavitev nadzora nad javno porabo v okviru državnega zbora.

V odgovoru na vprašanje, ali bi umaknil svojo kandidaturo, če bi bilo mnenje Evropskega parlamenta o njegovem imenovanju za člana Računskega sodišča negativno, pa je Cvikl zapisal, da mu "upoštevaje strokovne izkušnje in znanja na tem področju in strokovno pot niso poznani objektivni razlogi za takšno mnenje Evropskega parlamenta."

Evropsko računsko sodišče ima po enega člana iz vsake države članice unije, ki so imenovani za šest let.

Odbor Evropskega parlamenta potrdil Cvikla