Če ga bo svet Evropske unije potrdil za člana sodišča, bo Cvikl postal evropski revizor marca prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Če ga bo svet Evropske unije potrdil za člana sodišča, bo Cvikl postal evropski revizor marca prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Cvikl zapušča kabinet premierja

Kot je znano, je vlada na torkovi seji soglašala s kandidaturo generalnega sekretarja vlade Cvikla za kandidata za slovenskega člana Evropskega računskega sodišča.

V SDS-u so zato prepričani, da je bilo sprenevedanje o tem, kako je Cvikl pri kadrovskih zadevah deloval mimo premierja, samo predstava za ljudstvo, sicer Cvikl ne bi dobil nagrade, temveč bi bil že pred časom, ko je ob uporabi preizkušenih "udbovskih" metod izvajal kadrovsko čistko, predčasno razrešen.

Če bi se Pahor držal načel o strokovnosti, ki jih je pred volitvami razglašal, potem bi moral izbrati Cviklovo protikandidatko, državno sekretarko na službi vlade za razvoj in evropske zadeve Andrejo Jerina, menijo v SDS-u. Andreja Jerina je namreč po prepričanju največje opozicijske stranke politično bistveno manj kompromitirana kot Cvikl, poleg tega pa je vrsto let službovala na Računskem sodišču in ima zato boljše strokovne reference kot generalni sekretar vlade.

Premier: Ustreza vsem referencam
Pahor pa vztraja pri svoji odločitvi. Po torkovi seji vlade je dejal: "Menim, da ustreza vsem referencam, ki jih za to funkcijo zahteva Evropsko računsko sodišče." Milan M. Cvikl pa zdaj o tem ne želi dajati nobenih izjav. Novinarki TV Slovenija, Petri Bezjak, je tako dejal: "Postopek se je šele začel. Ko bo zaključen, bom povedal več."

Sicer pa sta se generalni sekretar vlade in premier večkrat sporekla. Prvič pri razrešitvi Anžeta Logarja z mesta direktorja vladnega urada za komuniciranje, pozneje pa še pri razrešitvi direktorja urada za verske skupnosti Draga Čeparja in imenovanju novega direktorja urada Aleša Guliča.

Cviklov sekretarski mandat je znan tudi po aferi fotokopirani stroj, ko je sumil, da so v času vlade Janeza Janše nezakonito skopirali več arhivskih dokumentov. Kot poslanec prejšnjega mandata je bil znan po tem, da so ga rezrešili z mesta predsednika komisije, ki je preiskovala nakup Patrij, obrambni posel stoletja pa je Cvikl večkrat javno kritiziral, še poroča TV Slovenija.

Če ga bo svet Evropske unije potrdil za člana sodišča, bo Cvikl postal evropski revizor marca prihodnje leto.

Cvikl zapušča kabinet premierja