Mogherinijeva je zatrdila, da pobuda ni poraz evropske politike. Foto: EPA
Mogherinijeva je zatrdila, da pobuda ni poraz evropske politike. Foto: EPA

Pobudo so poleg Francije podpisale Nemčija, Belgija, Danska, Nizozemska, Estonija, Španija, Portugalska in Velika Britanija. Ker pobuda ni del obrambnega sodelovanja EU-ja, ni ovir za udeležbo Velike Britanije, so prepričani Francozi. Pobudnik projekta evropske vojaške skupine sil za hitro posredovanje v primeru kriz je bil prav francoski predsednik Emmanuel Macron.

Omenjene države naj bi skupaj načrtovale odziv v krizah, ki pomenijo varnostno grožnjo pa tudi v primerih naravnih katastrof, torej ne zgolj v vojaških, ampak tudi v civilnih kriznih okoliščinah.

Podpora projektu Pesco
EU je sicer v teoriji že leta 2007 vzpostavil večnacionalne bojne skupine za hitro posredovanje, vendar jih ni nikoli uporabil. Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini je zato morala odgovarjati na vprašanje, ali ni ta pobuda poraz evropske politike. Dejala je, da ne in da gre za podporo evropskemu obrambnemu projektu, znanemu pod okrajšavo Pesco. "Ni razlogov za zaskrbljenost o kakšnem podvajanju, temveč je to koristen prispevek, ki bo služil ciljem Pesca," je še poudarila Mogherinijeva.