Državi sta se glede vprašanja LB-ja očitno uskladili. Foto: Twitter slovenske veleposlaništva na Hrvaškem
Državi sta se glede vprašanja LB-ja očitno uskladili. Foto: Twitter slovenske veleposlaništva na Hrvaškem
Ljubljanska banka
Hrvaški mediji ocenjujejo, da je kompromisni dogovor velik uspeh Hrvaške. Foto: BoBo
Vesna Pusić in Karl Erjavec
Erjavec je povedal, da je z memorandumom potrjeno to, kar sta s Pusićevo dorekla na Otočcu. Foto: BoBo
Odzivi na slovensko-hrvaški sporazum
Milanović o memorandumu o LB
Slovenija in Hrvaška dosegli dogovor o LB

"Oboji smo to vse dosegli," je dejal in potrdil, da je za ponedeljek na gradu Mokrice predviden podpis sporazuma s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem, naslednjo sredo pa bo memorandum ratificirala slovenska vlada, in sicer z uredbo, saj ratifikacija tovrstnega dokumenta ni potrebna v parlamentu. Šele potem bo vlada poslala zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v državni zbor. Po njegovem mnenju je ratifikacijo realno pričakovati v mesecu dni.

"Problem varčevalcev se ne vrača na sodišča, temveč v sporazum o nasledstvu, kjer se predvideva, da se to vprašanje rešuje v okviru Banke za mednarodne poravnave v Baslu. To je stališče, ki ga Slovenija zastopa od trenutka ratifikacije sporazuma o nasledstvu," je še dejal odhajajoči premier.

Reševanje v okviru nasledstva
Memorandum o soglasju o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke sta zjutraj parafirala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in slovenski državni sekretar v kabinetu vlade Tone Kajzer.

Hrvaška vlada je na svoji spletni strani tudi že objavila besedilo parafiranega memoranduma. V njem vladi soglašata, da bosta rešitev glede prenesenih deviznih vlog poiskali na temelju sporazuma o nasledstvenih vprašanjih, in sicer priloge C tega sporazuma, ki govori o finančnem premoženju in obveznostih nekdanjega SFRJ-ja.

Državi obenem poudarjata, da je treba čim prej doseči vseobsegajočo rešitev tega vprašanja, zato se bodo nadaljevali aktivni pogovori pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu, na podlagi omenjenega sporazuma o nasledstvu.

V pričakovanju rešitve vprašanja bo hrvaška vlada "zagotovila ustavitev vseh sodnih postopkov", ki sta jih v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami sprožili hrvaški Zagrebška banka in PBZ, in obenem zagotovila, da se ne bodo sprožili nobeni novi sodni postopki glede tega.

Slovenija naj Hrvaški čim prej omogoči vstop v EU
Slovenska vlada se po drugi strani v memorandumu zavezuje, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem, da bi se ratifikacija izvedla čim prej.

Kot še piše v samem memorandumu, bo ta začel veljati na dan prejetja zadnjega obvestila po diplomatski poti, s katerim državi druga drugo obvestita o končanju notranjih postopkov.

Ratifikacija do konca marca?
Hrvaška zunanja ministrica Pusićeva je dejala, da bo slovenska vlada ratificirala dogovor do konca meseca. "Rešitev za varčevalce smo našli na temelju sporazuma o vprašanjih nasledstva." Kot je pojasnila, bo Slovenija postopek ratifikacije sprožila, potem ko bo memorandum začel veljati. Ministrica je še izpostavila, da se memorandum nanaša le na prenesene devizne vloge in da predvideva zaustavitev postopkov proti LB-ju pred hrvaškimi sodišči, da bosta strani dobili čas za rešitev spora v okviru nasledstva.

"To sploh ne bi smela biti ovira"
Hrvaški premier Zoran Milanović pa je na seji vlade, izjavil: "S slovenskimi prijatelji smo se dogovorili, da končamo to zgodbo. Skupaj gremo v EU! Memorandum bom podpisal z Janezom Janšo. Ni več preprek!"

Milanović je po poročanju hrvaških medijev na seji vlade izjavil, da bosta z Janšo memorandum podpisala v ponedeljek na Mokricah. Dodal je: "To sploh nikoli ne bi smela biti ovira, a takšno je življenje, takšna je politika."

Milanović je glede ustavitve sodnih postopkov dejal, da mu nikoli ni bilo jasno, koga ti dejansko motijo. "V teh postopkih se zaustavljamo, prenašamo pogovor na področje nasledstva, in to je to. Obe strani sta zadovoljni in ne razumem, kakšna nevarnost se je skrivala v teh postopkih. Če bi Hrvaška tu imela vpliv, bi nam v zadnjih 20 letih verjetno uspelo doseči kaj pozitivnega za nas na naših sodiščih, a nam ni," je dejal.

Füle: Dogovor je dober za državi in širitev
Za rešitev spora o LB-ju je Sloveniji in Hrvaški že čestitala Evropska komisija. Evropski komisar za širitev Štefan Füle je pozdravil novico, da sta Slovenija in Hrvaška našli vzajemno sprejemljivo rešitev za vprašanje Ljubljanske banke. "Menim, da je dogovor dober za obe državi in za širitev," je poudaril in dodal, da je dogovor "zelo dober zgled, kako lahko skupna prizadevanja v okviru dobrih sosedskih odnosov prinesejo koristi obema stranema in zagotovijo podlago za reševanje odprtih vprašanj". Füle je še povedal, da je dogovor plod intenzivnih prizadevanj obeh držav. Čestital je obema državama za zavezanost in pripravljenost, da najdeta rešitev.

Erjavec: Ovir za vstop Hrvaške v EU ni več
Tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je ob parafiranju memoranduma zelo zadovoljen. Povedal je, da je z memorandumom v bistvu potrjeno to, kar sta s hrvaško kolegico Vesno Pusić dorekla na februarskem srečanju na Otočcu. "Ocenjujem, da smo glede tega opravili veliko delo in odprli vrata tudi za to, da se ratificira pristopna pogodba Hrvaške k Evropski uniji, kar je bil cilj Slovenije," je povedal in dodal, da ovir Slovenije za vstop Hrvaške v Evropsko unijo ni več.

Tudi predsednik odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) Jožef Horvat je po današnjem parafiranju memoranduma o reševanju "realist in resnično optimist", saj so zdaj izpolnjeni vsi pogoji za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v DZ-ju. Povedal je, da si ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe želi čim prej, po možnosti še v času zdajšnje koalicije. Horvat je kot bistveno izpostavil zavezo, da se bo vprašanje prenesenih deviznih vlog varčevalcev LB Zagreb reševalo na podlagi sporazuma o nasledstvu, podpisanega na Dunaju leta 2001, kar so ves čas zagovarjali tudi v sklepih OZP-ja.

Navdušenje nad dogovorom je izrazil tudi predsednik odbora DZ-ja za zadeve EU-ja Roman Jakič, ki je čestital premierju, ki opravlja tekoče posle, Janezu Janši, ter zunanjemu ministru, ki opravlja tekoče posle, Karlu Erjavcu in državnemu sekretarju v kabinetu premierja Tonetu Kajzerju, ki je memorandum parafiral.

Da je dogovor luknjast in dopušča različne interpretacije, pa je prepričan evropski poslanec Ivo Vajgl. Prepričan je, da obstajata dve luknji, in sicer, da ni jasna vloga Banke za mednarodne poravnave v Baslu ter da bi Hrvaška morala odstopiti od pooblastil za tožbe, ne pa jih zgolj zamrzniti.

Jandroković: Usoda deviznih vlog ni jasna
Nekdanji hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je izrazil upanje, da bo memorandum zagotovil ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji, od vlade pa zahteva, naj pojasni, kakšna je zdaj usoda prenesenih deviznih vlog v LB-ju, saj po njegovem mnenju usoda teh ni jasna.

Odzivi na slovensko-hrvaški sporazum
Milanović o memorandumu o LB
Slovenija in Hrvaška dosegli dogovor o LB