Družina umorjene malteške novinarke s prošnjo Sloveniji

V pismu poziva, naj prepreči, da bi z evropskimi sredstvi financirali gradnjo plinovoda med Italijo in Malto. Po navedbah družine gre za koruptiven posel, v katerega je vpleten tudi eden od glavnih obtožencev umora novinarke.

Sinovi in mož novinarke Daphne Caruana Galizia slovensko predsedstvo pozivajo, naj v postopku sprejetja revizije uredbe o vseevropskih energetskih omrežjih Malti umakne status izjeme. Prav zaradi njega bi gradnjo skoraj 160 kilometrov dolgega plinovoda med Malto in Italijo lahko financirali z evropskimi sredstvi.

"Nesprejemljivo je, da tak projekt gradijo z evropskimi sredstvi. S tem bodo nagradili osumljence umora in najhujše korupcije, ki je privedla do umora novinarke," je povedal Matthew Caruana Galizia, sin umorjene novinarke in direktor Fundacije Daphne Caruana Galizia.

Daphne Caruana Galizia je bila umorjena novembra 2017, ko je v bližini njenega doma razneslo njen avtomobil, pod katerega je bila podtaknjena bomba. Foto: EPA
Daphne Caruana Galizia je bila umorjena novembra 2017, ko je v bližini njenega doma razneslo njen avtomobil, pod katerega je bila podtaknjena bomba. Foto: EPA

Za družino je najspornejše energetsko podjetje Electrogas; to namreč upravlja plinsko elektrarno, prek katere naj bi plin pritekel do otoka. O koruptivnih poslih podjetja, pri katerih je sodelovala tudi malteška vlada, je pisala Daphne Caruana Galizia, nekdanji direktor Electrogasa pa čaka na začetek sojenja zaradi sodelovanja pri umoru novinarke.

"Za nas je to popolnoma nesprejemljivo. Moja družina ni zato glasovala za vstop v Evropsko unijo, moja mati ni za to žrtvovala svojega življenja," še pravi Matthew Caruana Galizia.

Slovensko predsedstvo: Financiranje projekta v rokah Evropske komisije

Na pismo se je odzvalo slovensko predsedstvo. To poudarja, da je bil Malti status izjeme podeljen že v času portugalskega predsedovanja in da je vloga Slovenije v zakonodajnem postopku sprejemanja revizije uredbe jasna.

"Slovenija nastopa v vlogi predsedujoče Svetu Evropske unije in v tem kontekstu zastopa interese vseh držav članic," je za Televizijo Slovenija pojasnil Domen Petelin, govorec slovenskega predsedovanja. Petelin ob tem poudarja, da bosta tako izvedba kot financiranje posameznega projekta v rokah Evropske komisije.