EPP je izrazil zaskrbljenost zaradi obsodbe Janše na sodišču prve stopnje. Foto: MMC RTV SLO
EPP je izrazil zaskrbljenost zaradi obsodbe Janše na sodišču prve stopnje. Foto: MMC RTV SLO
Senko Pličanič
"Vsi državljani smo pred zakonom enaki in za vse v celotnem EU-ju veljajo ista jamstva v sodnih postopkih. Sodni postopki morajo biti hitri, nobena zadeva pa brez podlage v zakonu ne sme biti obravnavana prednostno, zaradi kakršne koli okoliščine strank v teh postopkih," poudarja pravosodni minister Senko Pličanič. Foto: MMC RTV SLO
Ustanovna seja državnega zbora, 21. december 2011
V PS-ju "globoko upajo", da se "vsakdanja praksa iz politike SDS v Sloveniji ne bo prenesla na evropski parket". Foto: BoBo
SLS distanciran od resolucije EPP-ja
Evropska ljudska stranka podpira SDS

Politična skupščina EPP-ja je v resoluciji izpostavila, da je Slovenija v težkem gospodarskem položaju, da potrebuje široko podporo slovenskega prebivalstva za spoprijemanje s posledicami finančne krize, nadaljevanje gospodarskih in drugih potrebnih reform za premostitev krize ter končanje tranzicije.

Opozorili so tudi, da je Evropska komisija maja letos poudarila, da je stanje slovenskega pravosodnega sistema nezadovoljivo, in slovenski vladi naložila vrsto ukrepov za izboljšanje.

Seznanjeni s pritožbo Janše na drugostopenjsko sodišče
Ob tem so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi obsodbe Janše na sodišču prve stopnje. Kot so navedli, so seznanjeni z njegovo pritožbo na drugostopenjsko sodišče, pri tem pa upajo, da bo obravnavana v predpisanem roku treh mesecev.

Resolucijo ob tem opominja, da je pravica do poštenega sojenja in domneva nedolžnosti temeljna človekova pravica, zato v EPP-ju pričakujejo, da postopek, ki poteka, ne bo vodil v izključitev Janše iz politične tekme.

Neodvisne organizacije, ko sta Svet Evrope in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), pa resolucija poziva, naj skrbno spremljajo usklajenost postopka, ki poteka, z vladavino prava in mednarodnimi standardi, so danes sporočili iz EPP-ja.

Evropska ljudska stranka (EPP) v resoluciji izraža tudi polno podporo svojim članicam SDS-u, Novi Sloveniji in SLS-u.

SLS ni želel postati sopredlagatelj resolucije
Poleg SDS-a in Nove Slovenije, ki resolucijo prav tako podpirata, pa pri SLS-u pravijo, da so zavrnili povabilo, da bi bili sopredlagatelji te resolucije. "Ker smo mnenja, da je treba težave Slovenije reševati predvsem znotraj meja," je pojasnil predsednik stranke Franc Bogovič.

Posamičnih sodb sodišča, torej procesa Patria, v SLS-u ne želijo komentirati, se pa strinjajo s tistim delom dokumenta, ki poziva k učinkovitejšemu in hitrejšemu sodstvu, je za TV Dnevnik poročala Metka Majer.

Pravosodni minister svari pred političnim izrekanjem o sodnih postopkih
Na resolucijo pa se je kritično odzval slovenski minister za pravosodje Senko Pličanič - opozarja namreč, da politično izrekanje o sodnih postopkih, ki še niso pravnomočno zaključeni, lahko "povzroči vtis neprimernega vplivanja na pošteno sojenje".

Glede opozoril, ki se nanašajo na slovenski pravosodni sistem, pa Pličanič odgovarja, da je Evropska komisija res izpostavila dve področji glede pravosodja - sodne zaostanke v pravdnih in gospodarskih zadevah ter prenovo insolvenčne zakonodaje. "Skladno s temi priporočili smo v Sloveniji že storili uspešne prve korake," je zagotovil.

PS: "Politični pritisk evropske stranke na neodvisno sodstvo države"
Da je resolucija, kot je današnja, pravzaprav politični pritisk na slovensko sodstvo, pa so ostri v koaliciji.

Poslanka Pozitivne Slovenije in predsednica odbora DZ-ja za zunanjo politiko Janja Klasinc je posebej opozorila na izražanje zaskrbljenosti zaradi obsodbe predsednika SDS-a Janše na sodišču prve stopnje. Meni, da gre za "politični pritisk evropske stranke na neodvisno sodstvo v polnopravni članici EU-ja"..

V PS-ju ob tem "globoko upajo", da se "vsakdanja praksa iz politike SDS v Sloveniji ne bo prenesla na evropski parket". SDS po njihovem "nadaljuje svojo skrajnostno politiko", Klasinčevo pa skrbi tudi "siceršnja politika te stranke, ki neprestano domače probleme in notranjepolitična vprašanja rešuje na mednarodnem področju".

"Ocenjujem, da je Janezu Janši Evropski ljudski stranki uspelo podtakniti gnilo jajce. Mi smo v Evropski uniji, imamo zakonodajo, skladno z EU-jem, in naš pravosodni sistem deluje tako kot evropski," dodaja Mirko Brulc iz SD-ja.

Evropski liberalci: Slaba usluga demokraciji
Ostro so se na resolucijo odzvali tudi pri evropskih liberalcih - zapisali so, da "predpostavka Evropske ljudske stranke, češ da je Slovenija banana-republika zgolj zato, ker v njej ena od njihovih strank ni več v vladi, dela slabo uslugo demokraciji".

Predsednica vlade Alenke Bratušek je bila sicer gostja na zadnjih zasedanjih vodij liberalcev v Bruslju, je za TV Slovenija poročal bruseljski dopisnik Matjaž Trošt.

SLS distanciran od resolucije EPP-ja
Evropska ljudska stranka podpira SDS