Zunanji minister se je v intervjuju za murskosoboško televizijo razgovoril o arbitražnem sporazumu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zunanji minister se je v intervjuju za murskosoboško televizijo razgovoril o arbitražnem sporazumu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po poročanju Jutarnjega lista je minister Erjavec v pogovoru za lokalno televizijo As iz Murske Sobote povedal, da ima neuradne informacije, da naj bi arbitražno sodišče, ki rešuje mejni spor med Slovenijo in Hrvaško, v svoji odločitvi Sloveniji omogočilo stik z odprtim morjem in bi bil zelo razočaran, če se to ne bi zgodilo. "Ključnega pomena je, da dobimo stik z odprtim morjem, to je naš ključni interes, v nasprotnem primeru bi bil zelo razočaran," je povedal Erjavec in dodal, da dokončno odločitev glede arbitraže pričakuje letos poleti ali jeseni.

Kot piše Jutarnji list, je Erjavec povedal, da ostaja optimist, ter da so optimisti tudi strokovnjaki za mednarodno pravo, ki jih je Slovenija najela, da zastopajo njene interese pred arbitražnim sodiščem. Povedal je še, da arbitražno sodišče ne bi izpolnilo svoje naloge, če Slovenija ne bi dobila stika z odprtim morjem, saj je prav to njegova naloga.

Hrvaška in Slovenija sta pred arbitražnim sodiščem različno interpretirali angleško besedo "junction" (stik), kjer slovenska stran trdi, da je to fizični stik slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi vodami, Hrvaška pa vztraja, da gre za komunikacijo med slovenskimi teritorialnimi vodami in mednarodnimi vodami.

Če ne bi bilo stika z odprtim morjem, bi bilo to slabo za Luko Koper
Če Slovenija ne bi dobila stika z mednarodnimi vodami, ladje pa bi v Luko Koper plule skozi hrvaške vode, bi država po Erjavčevih besedah izgubila status pomorske države, hrvaške oblasti pa bi lahko z različnimi birokratskimi postopki preprečevale dostop ladij do koprskega pristanišča in njegov nadaljnji razvoj.

Ob tem se je Erjavec obregnil še ob napovedano privatizacijo in dejal, da je Luka Koper strateška investicija države z velikim potencialom, ki jo je treba zadržati v svojih rokah. Lahko pa bi, tako Erjavec, razmislili o sodelovanju z nemškim pristaniščem Hamburg, ki je Sloveniji že ponudilo sodelovanje na temelju korporacije, kar bi lahko v samo nekaj letih podvojilo luške pristaniške pristojnosti.