Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister Aleš Hojs je poudaril krepitev schengenskega območja in zaščite zunanje meje Evropske unije, celostno upravljanje migracij in zagotavljanje varnosti ter krepitev policijskega sodelovanja z Zahodnim Balkanom.

Slišal pa je veliko kritik članov odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve zaradi torkove skupne izjave notranjih ministrov Evropske unije o preprečevanju nezakonitih migracij iz Afganistana.

"Svet je svojo odločitev sprejel, in zdi se mi, da je to, kar se je danes posebej poudarjalo, bolj neki odsev njihove bolečine, da za nekatere stvari niso pristojni in so zato glasnejši," je dejal Hojs.

Na vprašanje poslanca Evropske ljudske stranke Jeroena Lenaersa, zakaj med prioritetami ni omenil novega pakta o migracijah, je minister Hojs dejal, da ni realno, da bi ga sprejeli v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Na vprašanja o odpiranju humanitarnih koridorjev je Hojs odgovoril, da bi bil to napačen signal, saj ni težava le Afganistan, ampak tudi morebitni prebežniki iz Afrike, po njegovih besedah bi bilo neodgovorno milijone ljudi vabiti v Evropo.

Poslanka evropske levice Malin Björk pa je Hojsa spraševala o nasilnem vračanju prebežnikov iz Slovenije na Hrvaško in mu izročila knjigo s poročili o takšnem ravnanju.

"Ko sem prebral, kaj tam piše o meni osebno ... o meni in slovenski policiji je bilo napisanih ogromno laži, zato nisem več bral tega. Slovenski policiji popolnoma zaupam," se je odzval Hojs.

Ker je poslanka nosila rdečo majico z napisom Zlovenijo čutim, je minister še dejal, da je takšna oprava za nastop v parlamentu sramota.