Foto: BoBo
Foto: BoBo

Politični dogovor, ki je podlaga za pogajanja med Svetom EU-ja in Evropskim parlamentom, so članice v okviru sveta za konkurenčnost dosegle konec novembra lani.

Zdravko Počivalšek je z ekipo slovenskih pogajalcev pri tem bedel nad aktom o digitalnih trgih. Ta opredeljuje skupna evropska pravila za delovanje ponudnikov jedrne platformne storitve, kot so spletne posredniške storitve, brskalniki, operacijski sistemi, storitve računalništva v oblaku, storitve družbenih omrežij in oglaševalske storitve.

To so velike spletne platforme, ki delujejo kot vratarji med poslovnimi in končnimi uporabniki ter pri tem pogosto zlorabljajo svoj utrjeni položaj na trgu, kar vodi v dražje storitve, slabšo kakovost in manjšo izbiro za končne uporabnike ter manj inovacij in manj konkurenčen evropski trg.

Nova zakonodaja opredeljuje merila za opredelitev teh vratarjev. Med njimi bodo zagotovo ameriški spletni velikani Google, Amazon, Apple, Facebook in Microsoft, sicer pa se pričakuje, da bo vratarjev do petnajst.

Kot je na novinarski konferenci o dosežkih predsedovanja poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je to pomemben mejnik pri ustvarjanju bolj odprtega, tekmovalnega in poštenega digitalnega trga v EU-ju. Akt bo po njegovih besedah uravnaval digitalne trge, predvsem nekatere sporne prakse velikih platform. S tem bodo imela mala in srednja podjetja lažji dostop do digitalnega trga, predvsem pa bodo bolje zaščiteni porabniki, je prepričan minister.

Zeleni prehod gospodarstva je izziv za prihodnost

Na področju varstva potrošnikov je omenil še nekaj drugih korakov. Svet EU-ja se je tako seznanil z napredkom predlogov direktive o potrošniških posojilih in uredbe o splošni varnosti izdelkov. Pot do učinkovite tržne konkurence za vse Počivalšek vidi tudi skozi spoštovanje intelektualne lastnine. Velik napredek je bil na področju uveljavljanja enotnega evropskega patenta po njegovem mnenju storjen pri vzpostavljanju enotnega evropskega patentnega sodišča. Manjka tako le še ratifikacija Avstrije, da bo sodišče zagnalo pripravljalno fazo in začelo delovati.

Eden od izzivov za prihodnost je po Počivalškovih besedah tudi zeleni prehod gospodarstva, zato so v svetu opravili razpravo o posodobljeni industrijski strategiji EU-ja, tudi ob upoštevanju podnebnega zakonodajnega svežnja Pripravljeni na 55.

Omenil je še široko podporo članic za dvojno preobrazbo evropskega turističnega ekosistema in s tem dokončanje poti zelenega in digitalnega prehoda za področje turizma do leta 2030. Razprava, ki je potekala med slovenskim predsedovanjem, bo po ministrovih besedah temelj za pripravo dolgoročnega delovnega načrta evropskega turizma v letih 2030–2050.

Na področju odnosov EU-ja z največjimi trgovinskimi partnerji je svet med drugim odobril pittsburški paket predlogov za prvo zasedanje sveta EU-ZDA za trgovino in tehnologijo in skupno izjavo obeh strani na to temo. Vse to bo podlaga za pogovore z ZDA v okviru desetih delovnih skupin.

Uspehi slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja na področju gospodarstva