Minister za digitalno preobrazbo Mark Andrijanič. Foto: BoBo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Andrijanič. Foto: BoBo

Mark Boris Andrijanič je danes na predstavitvi dosežkov slovenskega predsedovanja na digitalnem področju spomnil, da je bil na novembrskem zasedanju sveta potrjen splošni pristop za besedilo akta o digitalnih storitvah. "Uspelo nam je doseči soglasje med vsemi državami članicami kljub izjemno kompleksnemu pravnemu tekstu in zelo občutljivi problematiki," je poudaril.

Akt po oceni ministra prinaša ambiciozno reformo evropskega digitalnega prostora, ki je prva te vrste na svetu. Uvaja celovit sklop novih pravil za posredniške digitalne platforme in njihove storitve za boljšo zaščito potrošnikov pred nezakonitimi vsebinami, storitvami in izdelki.

V času bliskovitega razvoja posredniških platform smo lahko priča množičnim pojavom, kot so spletno nadlegovanje in sramotenje posameznikov, razširjanje neresničnih in zavajajočih informacij ter kibernetske grožnje. Akt zato uvaja načelo, da je vse, kar je nezakonito v fizičnem svetu, nezakonito tudi na spletu. Kaj je nezakonito, še vedno ostaja stvar nacionalnih zakonodaj, razen ko gre za skupna evropska pravila na področju preprečevanja terorizma in spolnih zlorab otrok.

Akt določa nove obveznosti za posredniške platforme. "Ko gre za nezakonite vsebine, je posredniška platforma odgovorna za njihovo odstranjevanje, ko je o takšnih vsebinah obveščena," je pojasnil minister.

"Ker si naši državljani pričakujejo in si zaslužijo varnejši, bolj odprt in zaupanja vreden internet, verjamem, da bo uredba sprejeta še letos," je dejal. V tem primeru bi začela veljati konec leta 2023.

Andrijanič je prav tako vesel, da je v okviru slovenskega predsedovanja potekala poglobljena politična razprava o digitalnih pravicah in načelih. Na podlagi razprave, ki je potekala decembra v Bruslju, bo Evropska komisija oblikovala končni predlog deklaracije, ki jo bodo podpisale vse ključne evropske institucije.

Z deklaracijo želijo zagotoviti trajnostno in varno digitalno preobrazbo, osredotočeno na človeka in evropske vrednote. Med ključnimi digitalnimi pravicami je poudaril svobodo izražanja in prost dostop do verodostojnih informacij. Posebej je navedel tudi varstvo osebnih podatkov in zasebnosti ter univerzalni dostop do digitalnih veščin in gigabitnega interneta.

V okviru predsedovanja je Slovenija gostila tudi prvo ministrsko konferenco pobude Tri morja o digitalni preobrazbi. Konferenco, ki je bila posvečena razvoju enotnega digitalnega trga in čezatlantskemu povezovanju, je služba vlade za digitalno preobrazbo pripravila v sodelovanju z Atlantskim svetom in Centrom za evropsko prihodnost. Naslednja konferenca bo v času češkega predsedovanja Svetu EU-ja v drugi polovici letošnjega leta.

"Lahko rečemo, da smo z našim predsedovanjem Svetu EU-ja pokazali in dokazali, da je tudi manjša država lahko učinkovit in uspešen posrednik med vsemi državami članicami," je dejal Andrijanič in se pri tem posebej zahvalil ekipi pri stalnem predstavništvu v Bruslju, ki je zelo zaslužna za vse dosežene uspehe.