Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja v drugi polovici preteklega leta je EU potrdil 22 nacionalnih načrtov za okrevanje in 20 članicam izplačal 54 milijard evrov, je dejal minister Šircelj. Foto: Vlada RS/Twitter
Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja v drugi polovici preteklega leta je EU potrdil 22 nacionalnih načrtov za okrevanje in 20 članicam izplačal 54 milijard evrov, je dejal minister Šircelj. Foto: Vlada RS/Twitter

Finančni minister Andrej Šircelj je med slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja vodil zasedanja finančnih ministrov EU-ja – štiri so bila uradna, eno neuradno in tri virtualna. Vzporedno so sicer potekala zasedanja evroskupine, ministrov članic z evrom, ki pa jih vodi šef evroskupine. Zdaj je to Irec Paschal Donohoe. Temeljno načelo v teh šestih mesecih je bilo zagotavljanje okrevanja in odpornosti, je ob predstavitvi rezultatov na finančnem področju med slovenskim predsedovanjem na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Šircelj.

Doslej so torej v EU-ju potrdili 22 nacionalnih načrtov za okrevanje, tudi slovenskega. Kot je povedal Šircelj, je EU 20 članicam že izplačal 54 milijard evrov. Medtem Bolgarija, Švedska, Poljska in Madžarska še čakajo na oceno Evropske komisije, pri čemer se najbolj zatika z zadnjima dvema, zaradi odprtih vprašanj v povezavi z vladavino prava. Nizozemska pa svojega načrta še ni poslala v Bruselj.

Šircelj izpostavlja dogovor o posodobitvi pravil za znižane stopnje DDV-ja

Med zakonodajnimi dosjeji je Šircelj izpostavil politični dogovor o posodobitvi pravil za znižane stopnje DDV-ja. Z novimi pravili, ki naj bi v glavnem začela veljati sredi leta, se posodablja seznam blaga in storitev, za katere so dovoljene nižje davčne stopnje ali oprostitve, in sicer v skladu z digitalnimi in zelenimi prioritetami ter prizadevanji za zaščito javnega zdravja.

Šircelj poudaril globalni dogovor o minimalnem davku na dobiček

Med slovenskim predsedovanjem sta tudi na zasedanjih finančnih ministrov sicer precej odmevali dve temi – strma rast cen energije in s tem povezana rast inflacije in oživljena razprava o prenovi evropskih proračunskih pravil, vendar bistvenih odločitev glede tega v tem času ni bilo.

Sorodna novica Finančni ministri EU-ja poudarili pomen vlaganja v zelene in digitalne projekte

So pa v drugi polovici preteklega leta voditelji gospodarsko najpomembnejših držav G20 dosegli globalni dogovor o uvedbi najmanj 15-odstotnega minimalnega davka na dobiček velikih podjetij, ki ga je Šircelj označil za zgodovinski trenutek in dosežek.

Slovenija je razprave finančnih ministrov EU-ja vodila v času oteženega gospodarskega in finančnega poslovanja zaradi najhujše zdravstvene krize, a je kljub temu dosegla začrtano, je poudaril Šircelj v približno 20-minutni predstavitvi rezultatov. Novinarskih vprašanj zaradi tehničnih težav ni bilo.