Slovenski zunanji minister pričakuje, da se bodo politiki v BiH-u vzdržali podžiganja politične krize. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister pričakuje, da se bodo politiki v BiH-u vzdržali podžiganja politične krize. Foto: EPA

Logar, ki je v Evropskem parlamentu nastopil v razpravi o razmerah v BiH-u, je v imenu Sveta EU-ja politične voditelje BiH-a pozval, naj se odrečejo provokativni in razdvajajoči retoriki in dejanjem, vključno s spodkopavanjem ozemeljske celovitosti države.

"Od politikov v Bosni in Hercegovini pričakujemo, da se bodo v prihodnje vzdržali besed in dejanj, ki prispevajo zgolj k podžiganju politične krize," je dejal. Pozivamo jih, naj se namesto tega z odločnimi in konkretnimi ukrepi zavežejo k spodbujanju sprave in reform, ki bodo državi omogočile napredovanje na njeni poti v EU, je še dodal.

"Revizionizem, zlasti minimiziranje ali celo zanikanje genocida, in poveličevanje vojnih zločincev sta v temeljnem nasprotju z vrednotami EU-ja in nista združljiva s članstvom v Evropski uniji," je opozoril Logar, ki v času predsedovanja kot visoki predstavnik Slovenije zastopa Svet EU-ja v odnosih z Evropskim parlamentom.

Pri tem je poudaril "trdno in dolgotrajno zavezanost evropski perspektivi BiH-a kot enotne, združene in suverene države".

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je v imenu Evropske komisije poudaril pripravljenost pomagati v prizadevanjih za deeskalacijo razmer v državi in obnovitev dialoga. Komisar za širitev Oliver Varhelyi bo v ta namen danes odpotoval v BiH, je še dejal.

Resne posledice za regijo in EU

Politične razmere v BiH-u se že več mesecev nevarno zaostrujejo. Skrbi povzroča zlasti srbski član predsedstva BiH-a Milorad Dodik s svojimi separatističnimi prizadevanji in razdvajajočo retoriko.

V razpravi je bilo slišati opozorila poslancev pred ponovitvijo dogodkov iz 90. let prejšnjega stoletja. Več poslancev je pozvalo k sankcijam proti odgovornim zaradi spodbujanja napetosti. Pričakujejo tudi odločnejšo obsodbo Dodikovih potez in aktivnejšo vlogo EU-ja.

"Evropska unija ne more molčati. Igrati mora veliko močnejšo vlogo in uporabiti vse instrumente, ki jih ima na voljo, vključno s pritiskom in celo sankcijami, da ohrani ozemeljsko celovitost, enotnost in mir BiH-a," je dejal poslanec socialistov (S&D) Pedro Marques.

Slovenski poslanec Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) je opozoril, da onemogočanje institucij in grožnje z odcepitvijo Republike Srbske "ne ogrožajo samo miru in stabilnosti v BiH-u in v regiji, ampak ogrožajo neposredno EU in naše interese". Ne smemo dovoliti, da se BiH znova znajde "v primežu norosti nacionalističnih politik in delitev", je opozoril, pri čemer je prav tako izpostavil možnost sankcij zoper odgovorne.

Poslanec Tonino Picula iz Hrvaške (S&D) je menil, da bi sedanja faza destabilizacije BiH-a "ob zunanji podpori Beograda, Moskve in tudi Budimpešte lahko imela resne posledice za stabilnost celotne regije".